ciag geometryczny
Al: Wyznacz iloraz malejącego ciągu geometrycznego, jeśli suma wyrazów
pierwszego, drugiego i trzeciego wynosi −7 (minus siedem), a wyraz piąty jest
o 14 mniejszy od wyrazu drugiego.
0<q<1 ∧ a1 ≠ 0
a1 + a1*q + a1*q2 = −7
a5 + 14 = a2
Tyle umiem....
14 mar 18:19
Pytający:
0<q<1 to błędne założenie.
a1>a1q ⇒ (q<1 dla a1>0) ∨ (q>1 dla a1<0)
q>0 // aby nie był to ciąg naprzemienny/stały
14=a1q−a1q4=a1q(1−q3)
14=(−2)*(−7)
(−2)(a1(1+q+q2))=a1q(1−q3)
−2−2q−2q2=q−q4
q4−2q2−3q−2=0
(q−2)(q+1)(q2+q+1)=0
Zatem q=2 (a1=−1);
14 mar 19:23