matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równania różniczkowe
MAteusz:
2
Cześć, potrzebuje pomocy z tym zadaniem. Nie bardzo wiem jak to zrobić, to
komplikuje
x
mi sprawe. Znależć ogólne rozwiązanie równania różniczkowego drugiego rzędu
2
y'' +
y' + y = 0
x
sinx
znając jego rozwiązanie szczególne y1(x) =
x
14 mar 18:24
Adamm:
sinx
y=u*
x
po podstawieniu dostajemy
cosx
u''+2
*u'=0
sinx
co można już spokojnie policzyć
14 mar 18:43