Pomóżcie błagam..
asia: Liczby a+1,3a,5a+2 są początkowymi, kolejnymi wyrazami rosnącego ciągu geometrycznego (an).
Wyznacz piąty wyraz tego ciągu..
14 mar 19:53
Tadeusz:
9a
2=5a
2+7a+2 ⇒ 4a
2−7a−2=0
Δ=49+32=81 a=0,25 a=2
itd
14 mar 20:03
Janek191:
( 3 a)
2 = ( a+1)*( 5 a + 2)
9 a
2 = 5 a
2 + 7 a + 2
4 a
2 − 7 a − 2 = 0
Δ = 49 − 4*4*(−2) = 49 + 32 = 81
a
1 = 9
| 24 | |
a5 = a1*q4= 9*( |
| )4 = ... |
| 9 | |
14 mar 20:04
Janek191:
Pomyłka
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
a = 2
14 mar 20:05
asia: czyli piąty wyraz to będzie 2 tak?
14 mar 20:11
Tadeusz:
a=2
zatem
a1=3
a2=6 zatem q=2
a5=3*24=48
14 mar 20:15
asia: Dziękuję bardzo !
14 mar 20:21
Tadeusz:
14 mar 20:25