matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 13.3.2009
Zadania
Odp.
24
cometa:
Pozdrawiam Wszystkich
z
przestrzeni kosmicznej
0
Basia:
Witaj b. Zajrzyj do
../forum/10771
Może Ty coś wymyślisz, tylko przeczytaj wszystko dokładnie od poczatku, Karola podała
2
kasia:
Wskaż równanie osi symetrii paraboli określonej równaniem y= -x2+4x-11 a. x=-4 b.x=-2 c.x=2 d.x=4
3
ka:
Proszę o pomoc. Zbiorem wartości funkcji kwadratowej g jest przedział (-∞;5>, a zbiorem rozwiązań nierówności g(x)>0 jest przedział (2;8). Wyznacz wzór funkcji g.
6
Karola:
Rozwiązaniem pewnego układu nierówności liniowych jest trójkąt ABC o wierzchołkach A=(-4,1) B=(1,6) C=(4,-3). Wyznacz ten układ...Proszę o jakąś podpowiedź bo w ogóle nie
9
prosze pomóżcie mi:
Z hurtowni A i B dostarczono do sklepu po 100 sztuk puszek fasoli. właściciel sklepu zważył puszki i otrzymał wyniki:
5
proszę:
Proszę o pomoc. Dana jest funkcja f(x)=-x2+2x+8. a) Podaj wzór funkcji g(x)=f(x-1)+7
11
Karola:
Rozwiąż równanie : 3 * 4
s
i
n
2
x
= 2
c
o
s
2
x
+ 0.5
2
Karola:
Przy wypompowywaniu wody ze stawu pracuje pięć pomp o niejednakowej wydajności.Ilości wody wypompowywanej w ciągu jednej minuty przez poszczególne pompy tworzą ciąg
0
karolka:
Korzystając z definicji oblicz wartości wszystkich funkcji trygonometrycznych kąta, którego miara wynosi 315 stopni.
2
karolka:
Pan Nowak umieścił w banku część kwoty z 20 000zł na rocznej lokacie, oprocentowanej w wysokości 3% w skali roku wraz z roczną kapitalizacją odsetek.Za resztę zakupił
3
karolka:
W paczce znajduje sie 50 swetrów. 4 z nich są wadliwe. Wybieramy losowo 2 swetry. Na ile sposobów możemy dokonać takiego wyboru, by żaden z nich nie był wadliwy
9
gali:
Jak obliczyc tangens kata Alfa pomiedzy przekatnymi czworokata o wspolrzednych 1 (-9;0) B(-3;6) C(3;4) D(6;-3)
2
karolka:
Punkt P=(-2, 5) należy do paraboli, która jest wykresem pewnej funkcji kwadratowej.Wierzchołkiem tej paraboli jest punkt W=(-1,3). Wyznacz postać ogólną tej
2
CHEMIA:
INNYM POMAGACIE A MI NIE CHCECIE POMÓC... NIE TO NIE BEZ ŁASKI
1
CHEMIA:
INNYM POMAGACIE A MI NIE CHCECIE POMÓC... NIE TO NIE BEZ ŁASKI
17
CHEMIA:
Proszę o pomoc, sama nie umiem sobie poradzić przejrzałam książkę i tam nie ma tego zadania a muszę to mieć
nie mam się do kogo zwrócić więc liczę na was. Oto zadanie :
10
prosze pomóżcie mi:
Z talii 52 kart wyciągamy losowo 6 kart. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania: a) samych pików
2
12344321:
Przepraszam powie mi ktoś jak podzielić dane koło o promieniu R okręgiem współśrodkowym na dwie części o równych polach ?
19
Alona:
Uczniowie klasy mieli zebrać 168 zł na bilety do kina. Ponieważ 4 uczniów nie wpłaciło pieniedzy, więc żeby zebrać tę kwote, każdy z pozostałych uczniów musiałby wpłacic o 1
0
CHEMIA:
Zadanie z chemii.. niestety nie potrafię
jestem zielona z chemii
wiec proszę o pomoc
3
Razac:
W ciągu geometrycznym, w którym wszystkie wyrazy są dodatnie, mamy S
2
= 4 , S
3
= 13. Oblicz S
5
3
Ja:
Na prostej o równaniu y= x-6 znajdź taki punkt M zeby kwadrat odległości punktu M od punktu A=(2,2) był najmniejszy.
?
3
Ja:
W trójkącie ABC dane są |AB| = 4, |BC| = 2
√
3
, |kąt ABC| = 30 stopni. Oblicz długość trzeciego boku, miary pozostałych kątów i długość promienia okręgu opisanego na tym
1
Oleńka:
Pomocy :Wyznacz skalę mapy, na której jezioro Śniardwy zajmuje powierzchnię 456 cm 2. Przyjmijmy, że powierzchnia jeziora Śniardwy w rzeczywistości wynosi 114 km2
1
ania:
Trójkąt prostokątny został opisany na okręgu o promieniu 2cm. Jedna z jego przyprostokątnych wynosi 5 cm. Oblicz pole tego trójkąta.
6
Nastka:
Proszę o Pomoc. Rozwiąż nierówność (x-2)
3
> (x+2)
3
.
4
prosze pomóżcie mi:
Rzucamy 3 razy symetryczną monetą. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania: a) dokładnie 3 orłów
3
Malwinka:
Oblicz sumę stu pierwszych wyrazów ciągu arytmetycznego
2
Kasieńka:
POmocy
:Wyznacz skalę mapy, na której jezioro Śniardwy zajmuje powierzchnię 456 cm
2
. Przyjmijmy, że powierzchnia jeziora Śniardwy w rzeczywistości wynosi 114 km
2
3
krzysiek:
Mamy 5 urn. Dwie z nich zawierają po dwie kule białe i po jednej kuli czarnej, jedna urna zawiera 10 kul czarnych, a dwie urny zawierają po trzy kule białe i po jednej kuli
3
krzysiek:
Przy okrągłym stole usiadło w sposób przypadkowy 8 osób, a wśród nich jedno małżeństwo. Jakie jest prawdopodobieństwo, że małżonkowie nie siedzą obok siebie?
2
krzysiek:
W loterii bierze udział 100 losów, z których dokładnie 5 wygrywa. Kupiono 3 losy. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród nich:
21
prosze pomóżcie mi:
8
Kasieńka:
Pomocy
:( Wielokąt foremny ma 54 przekątne. Ile ma boków?
7
Kasieńka:
Proszę o pomoc. Wektory u = [7,1] i v = [6,-6] zawierają się odpowiednio w dwóch bokach trójkąta AB I AC. Oblicz cosinus kąta zawartego między tymi bokami.
2
kasia:
Bardzo proszę o pomoc w zadaniu. Wyznacz najmniejszą i największą wartośc funkcji określonej wzorem f(x)=-3(x+2)(x-4) w przedziale <-1;3>.
3
Malwinka:
Proszę o pomoc
Jaki znak ma iloczyn współczynników a i b trójmianu kwadratowego
1
Karolina:
PROSZĘ POMÓŻCIE MI
mam 5000 zł lokuję je w banku który oferuje 7% oprocentowania w cyklu rocznym .
2
smuuuuuutna:
3(x+1)=y+2 2(y-1)=6x
4
Malwinka:
Proszę o pomoc. Ile wyrazów ciągu a
n
= 25n+1/ n+5, n∈ N
+
jest mniejszych od 15?
5
optima12:
rozwiąż nierówność: 4x
-
9≥0
11
Darek:
Oblicz bez użycia tablic a) 2sin
2
225
0
- ctg330
0
razy tg405
0
9
Basia:
Oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta x a) sin x=2 pod kreską 3
6
Czarnula:
sprawdź następującą tożsamość ctgx+sinx pod kreską 1+cosx=1 pod kreską sinx
14
Ania:
Oblicz pozostałe elementy trójkata ABC, jeżeli IABI= 7 cm I<ACBI= 30stopni
4
lidiana:
wysokość trójkąta równoramiennego(poprowadzonego do podstawy)jest 5 razy krótsza od ramienia.Oblicz stosunek długości podstwy do długości ramienia trójkąta.
6
kasienka:
jakie pole ma koło, którego obwód wynosi 1m kwadratowy?wynik podaj z dokładnością do 1 cm kwadratowego.
14
jokero:
[
√
6-
√
11
+
√
6+
√
11
]
2
2
wjmm:
Zadanie- jak to możliwe
11
pomocy:
W trójkącie równobocznym o polu 12 połączono środki dwóch boków. Oblicz pole powstałego trójkąta. Prosze o szybka odpowiedz
1
smuuuuuutna:
panstwo anna i marek kowalscy maja razem 91 lat. gdy pan Marek był w wieku pani Annyto pani Anna była 2 razy młodsza niz jej mąz teraz.. W jakim wieku są pańswo kowalscy?
10
gregory:
Wykaż ,że jeśli wielomian w(x)= x
3
+ax+b ma pierwiastek dwukrotny , to 4a
3
+27b
2
=0
2
Anna:
Dla jakich liczb naturalnych a i b funkcje y=2x-b i y=ax+3 mają równe miejsca zerowe?
15
Franka_Ana:
Proszę o szyb ką odpowiedź.
2
gregory:
jak to zrobić: obicz lim (n
2
-1)/(n
2
+1)
3
Moraw:
Wciagu geometrycznym (a
n
)dane sa : a
1
=4 i a
6
=-1/2] a) wyznacz wzor ogolny na wyraz ciagu (a
n
)
5
smuuuuuutna:
pewien zakad zorganizowal kolonie letnie dla 895 dzieci swoich pracownikow. Nad morzem byo 85 dzieci wiecej niz w gorch a na Mazurach o 30 % mniej niz w gorach. ile dzieci
1
optima12:
0,5*
√
2
= rozwiąż nierówność:
8
sandra:
Zad.1 Rzucamy 2 - krotnie symetryczną kostką do gry. Określ ile jest możliwości wyrzucenia
1
Ola:
W trójkąt prostokątny wpisano okrąg. Punkt styczności okręgu z przeciwprostokątną dzieli ją na odcinki p i g. Wyznacz pole tego trójkąta.
1
ulaat:
Z dwóch miejscowości wyjeżdżają naprzeciw siebie jednocześnie dwaj motocykliści i spotykają się po 40 minutach. Pierwszy z nich jedzie z prędkością o 15 km/h większą niż
5
Basia:
Dobranoc kochani forumowicze ! Mam nadzieję, że jeszcze coś wymyślicie z tym zadaniem Izy (
10669
) i będę mogła