Z talii 52 kart wyciągamy losowo 6 kart. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania:
prosze pomóżcie mi: Z talii 52 kart wyciągamy losowo 6 kart. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania:
a) samych pików
b) 3 pików
c) 2 pików i 4 trefli
w podpunkcie
a) wyszła mi kombinacja 1128
b) 69184
c) 6
i teraz nie wiem co mam zrobić...
13 mar 20:40
prosze pomóżcie mi: pomoże ktoś
13 mar 21:03
Basia: napisz najpierw jaka jest moc Ω, bo nic nie rozumiem z Twoich wyników
13 mar 21:05
prosze pomóżcie mi: no włąsnie tego nie wiem....
bo najpierw obliczyłam kombinacje
13 mar 21:06
Basia:
to też jest kombinacja
losujesz 6 kart z 52 czyli
|Ω| = C652
teraz mają wypaść same piki; pików jest 13, to jak będzie moc A ?
13 mar 21:09
prosze pomóżcie mi: moc A = 1716
moc Ω = 20358520
czyli P(A) = 1716/20358520
dobrze to zrobiłam
13 mar 21:21
Basia:
|Ω| nie liczyłam
|A| jest dobrze
wynik należy skrócić
napiszę Ci jak to zrobić trochę prościej
13 mar 21:26
prosze pomóżcie mi: będę bardzo wdzięczna
13 mar 21:29
Basia:
13! 52!
P(A) = ------------ : --------------- =
6!*7! 6!*46!
13! 6!*46! 8*9*10*11*12*13
----------- * ------------- = ----------------------------
6!*7! 52! 47*48*49*50*51*52
12 skracam z 48
10 skracam z 50
8*9*11*13
P(A) = -------------------------
47*4*49*5*51*52
8 skracam z 4
9 skracam z 51 (przez 3)
2*3*11*13
P(A) = -------------------
47*49*5*17*52
i można to tak zostawić, albo wyliczyć na kalkulatorze
------------------------------------------------------------------------------
nie wiem jak tam (b), ale (c) na pewno nie jest poprawne
--------------------------------------------------------------------------------
(b)
masz wylosować 3 piki (z 13)
i 3 dowolne karty z pozostałych czyli z 39
kombinacje mnożysz
(c)
2 piki z 13 i 4 trefle też z 13
kombinacje mnożysz
13 mar 21:37
Basia: a jeszcze 13 i 52 mozna skrócic przez 13
2*3*11
P(A) = -----------------
4*5*17*47*49
13 mar 21:42
prosze pomóżcie mi:
tak wiem te poprzednie moje wyniki są złe...
teraz już wszystko wiem dzięki wielkie za pomoc..
13 mar 21:49