Dana jest funkcja f(x)=-x2 2x 8.
proszę: Proszę o pomoc. Dana jest funkcja f(x)=-x2+2x+8.
a) Podaj wzór funkcji g(x)=f(x-1)+7
b) Wyznacz zbiór wartości funkcji g
c) Dla jakich argumentów wartości funkcji g są dodatnie
d) zapisz funkcję g w postaci kanonicznej
e) Podaj przedziały monotoniczności funkcji g
Proszę pomóźcie. Z góry bardzo dziękuję
13 mar 21:56
cometa:
Kto policzy to łatwiutkie zadanko?
Ja idę na herbatkę

Mickej pomożesz? .....
13 mar 22:10
Mickej: a)g(x)=(x-1)2+2(x-1)+8+7 bo prezkształcasz o wektor p,q
13 mar 22:13
Mickej: b) dasz sobie rady bo wyznaczysz sobie wzór z teego co ci napisałem i policzysz sobie
wierzchołek od osi OY czyli q i wyznaczysz zbiór wartosci
13 mar 22:14
Mickej: a) przed nawiasem ma byc minus jeszce nie zauważyłem go
g(x)=-(x-1)2+2(x-1)+8+7
c) co do c to wyznaczysz miejsca zerowe i tutaj wspułczynnik kierunkowy wyjdzie ci a<0
wiec ramiona skierowane do dołu więc wartosci dodatnie bedą sie znajdowały pomiędzy
miejscami zerowymi
13 mar 22:16
Mickej: e) i d)chyba dasz rade
13 mar 22:17