oblicz
Darek: Oblicz bez użycia tablic
a) 2sin2 2250 - ctg3300 razy tg4050
b) 10ctg3150 razy sin(-1500) razy cos2250
13 mar 17:42
Ania: te zera to znaczą stopnie,pomóżcie
13 mar 17:46
Darek: tak zera to stopnie
13 mar 17:47
Basia:
225 = 180 + 45
330 = 360 - 30
405 = 360 + 45
315 = 360 - 45
sin(-x) = - sinx
150 = 180 - 30
225 = 180 + 45
poszukaj teraz wzorów redukcyjnych i na ich podstawie powyliczaj sin, cos,tg i ctg
odpowiednich kątów; potem podstaw do swoich wyrażeń
13 mar 17:48
Darek: nie bardzo wiem o co tu chodzi w tym wszystkim...
13 mar 17:57
Basia:
poszukaj wzorów redukcyjnych:
sin(180 + α) = - sinα ⇒
sin225 = sin(180+45) = - sin45 = -√2/2
ctg(360 - α) = - ctgα ⇒
ctg(330) = ctg(360 - 30) = - ctg30 = -√3
i tak dalej
próbuj !
13 mar 18:00
Darek: ale skoro to ma być wyliczone to ja nie mam pojęcia jak to ma być.Tymbardziej że z matmy
mam zaledwie dwójkę a to mi jest bardzo potzrebne zadanie
13 mar 18:04
13 mar 18:06
Basia: wzory redukcyjne
430
13 mar 18:13
Darek: to jest jakies głupie
14 mar 14:50
Basia: pretensje zgłoś sinusowi, od niego się wszystko zaczęło
14 mar 17:44
Ret: 5464
14 mar 17:50