Basia:
w ciagu geometrycznym
a
n = a
1*q
n-1
czyli
a
6 = a
1*q
5
-1/2 = 4*q
5 /:4
-1/8 = q
5
q = -
5√1/8
q = -1/
5√8
q = -1/
5√23
q = -1/(2
3)
1/5
q = -1/2
3/5
a
n = 4*[ -1/2
3/5 ]
n-1
-------------------------------------------
|q|<1 ⇒ ciąg a
n jest zbieżny i jego suma
S = a
1 / (1-q)
S = 4 / ( 1 + 1/2
3/5)
------------------------------------------
b
n = 2n/3 - 14/3 = (2n-14)/3
b
n = S
(2n - 14)/3 = 4 / (1+1/2
3/5) /*3
2n - 14 = 12 / (1+1/2
3/5)
2n = 12 / (1+1/2
3/5) + 14
n = 6 / (1+1/2
3/5) + 7
a to z całą pewnością nie jest liczba naturalna
czyli żaden wyraz ciagu b
n nie jest równy S
--------------------------------------------------------------------
ale moim zdaniem podałeś po prostu błędne dane
czy to nie miało być przypadkiem a
4 = -1/2









?