Z urny zawierającej 5 kul białych 4 czarne losujemy kolejno 2 kule (bez zwracania). Obilicz prawdopo
prosze pomóżcie mi:
13 mar 19:40
prosze pomóżcie mi: Z urny zawierającej 5 kul białych 4 czarne losujemy kolejno 2 kule (bez zwracania).
Obilicz prawdopodobieństwo wylosowania kul różnokolorowych.
13 mar 19:40
kamiś: podpowiadam
13 mar 19:41
cometa:
13 mar 19:42
kamiś: omega:V29=8*9=72
A-wylosujemy kule różnokolorowe
A=V14 * V15=4*%=20
P(A)=20/72=5/18
13 mar 19:43
kamiś: %=5
13 mar 19:44
prosze pomóżcie mi: hmm za dużo z tego nie rozumiem...
13 mar 19:45
cometa:
gdzie ta podpowiedź? .........
13 mar 19:47
cometa:
wyjaśnię Ci dokładnie chcesz?
13 mar 19:49
kamiś: hmmmmmmmmmmmm no więc mamy do czynienia z wariacją bez powtórzeń 2 wyrazowa ze zbioru 9
elementowego
13 mar 19:49
prosze pomóżcie mi: takk
13 mar 19:49
cometa:
OK
13 mar 19:50
kamiś: i musisz po prostu odpowiednie liczby podstawić do wzoru na wariację bez powtórzeń
13 mar 19:50
kamiś: i masz omegę...
13 mar 19:51
kamiś: następnie zeby obliczyć A musisz wziąć 1 wyraz ze zbioru 4 elementowegi i 1 wyraz ze
zbioru 5 elementowego
13 mar 19:52
kamiś: a następnie podzielić A przez omegę i masz gotowe zadanie
13 mar 19:52
prosze pomóżcie mi: a dlaczego musze to podzielic
13 mar 19:55
cometa:
mamy w urnie 9 kul w tym 5 --- białe 4 --- czarne
losujemy
kolejno bez zwracania po jednej kuli (
więc pierwsza możemy wylosować z 9-ciu
a druga już tylko z ilu?.. o czywiście z 8--iu
czyli mocΩ= 9*8= 72
A-- dwie różno kolorowe czyli jedna z białych a druga z czarnych
jeżeli pierwsza z białych to
z 5 - ciu
to czarną z czarnych czyli z 4- ech
więc moc A = iloczyn tych możliwości( bo biała
i czarna
czyli moc A = 5*4 = 20
to P(A) = mocA / mocΩ = 20/ 72 = 5/18
13 mar 19:57
cometa:
bo tak liczymy prawdopodobieństwo z def.
P(A) = mocA / mocΩ --------- zapamiętaj to



!
13 mar 19:59
prosze pomóżcie mi: dzięki wielkie kochani jesteście..
13 mar 20:00
cometa:
rozumiesz już?
13 mar 20:01
prosze pomóżcie mi: noo zaczynam rozumieć bo w szkole jesteśmy na etapie kombinacji wariacji i premutacji a o
prawdopodobieństwie jeszcze nie mieliśmy a własnie brat mnie poprosił abym mu to
wyliczyła...
13 mar 20:05
pawel: w pojemniku jest 12 kul bialych 5 czarnych i 3 zielone. wyjmujemy kolejno 2 kule. oblicz
prawdopodobienstwo ze wylosyjemy co najmniej raz kule biala
3 gru 19:45