funkcja kwadratowa
karolka: Punkt P=(-2, 5) należy do paraboli, która jest wykresem pewnej funkcji
kwadratowej.Wierzchołkiem tej paraboli jest punkt W=(-1,3). Wyznacz postać ogólną tej
funkcji.
13 mar 21:16
cometa:
zapisz tę funkcję tak:
y = a( x - xw)2 + yw
y = a( x +1)2 +3 bo w( - 1 , 3)
podstaw współrzędne x i y z punktu P
wyliczysz wtedy wartość "a"
później wstaw to "a" do tej postaci funkcji,którą Ci napisałam
Podnieś do kwadratu i uporządkuj i już masz postać ogólną !
Powodzenia! Dasz radę !
13 mar 21:22
karolka: Dzięki wielkie
13 mar 21:39