Obliczyć prawdopodobieństwo
krzysiek: Przy okrągłym stole usiadło w sposób przypadkowy 8 osób, a wśród nich jedno małżeństwo.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że małżonkowie nie siedzą obok siebie?
13 mar 19:48
Basia: rozwiązuję
13 mar 19:50
Basia:
mamy 8 miejsc i 8 soób
1 osobę możemy podsadzić na dowolnym miejscu czyli 8 możliwości
2 już tylko na 7
3 na 6 itd.
|Ω| = 8*7*6*5*4*3*2*1 = 8!
Żonę posadzimy na dowolnym miejscu czyli 8 sposobów
Męża nie możemy posadzić na krześle żony ani na 2 sąsiednich czyli 5 sposobów
Pozotałe 6 osób dowolnie czyli 6! sposobów
|A| = 8*5*6!
P(A) = 8*5*6! / 8! = 8*5 / 7*8 = 5/7
13 mar 19:55
krzysiek: Dziękuje
13 mar 19:55