Zbiorem wartości funkcji kwadratowej g jest przedział (-∞
ka: Proszę o pomoc. Zbiorem wartości funkcji kwadratowej g jest przedział (-∞;5>, a zbiorem
rozwiązań nierówności g(x)>0 jest przedział (2;8). Wyznacz wzór funkcji g.
13 mar 22:07
Mickej: hmmmm najważniejsze jest wyobrażenie skoro zbiur wartosci od-
∞ do 5 to już wnioskujemy że
ramiona skierowane do dołu i że wierzchołek q=5 a że g(x)>0 w tym przedziale (2;8) to po
przez analize dalszą dogłębną wnioskujemy że 2i 8 to miejsca zerowe a z tym to chyba
dasz już sobie rade
13 mar 22:24
ka: można jaśniej, bo nie rozumiem
14 mar 12:56
Bogdan:
Spróbuję wyjaśnić.
g(x) = ax2 + bx + c.
1. Jeśli parabola osiąga największą wartość równą 5, to znaczy, że jest jej ramiona
skierowane są w dół i że yw = 5.
2. Jeśli funkcja jest dodatnia dla x € (2, 8), to:
a) ma dwa miejsca zerowe: x1 = 2, x2 = 8
b) współrzędna wierzchołka xw = (2 + 8) / 2 = 5
Mamy więc wierzchołek paraboli W = (5, 5) oraz dwa miejsca zerowe: x1 = 2, x2 = 8.
Zapisujemy wzór funkcji w postaci:
a) kanonicznej: g(x) = a(x - 5)2 + 5 => g(x) = ax2 - 10ax + 25a + 5
b) iloczynowej; g(x) = a(x - 2)(x - 8) =. g(x) = ax2 - 10ax + 16a
Porównujemy współczynniki c: 25a + 5 = 16a
Stąd obliczysz a, potem b = -10a oraz c = 16a.
14 mar 13:23