Funkcja trygonometryczna
Basia: Oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta x
a) sin x=2 pod kreską 3
b) tgx=3
13 mar 17:38
Basia:
(a)
sin2x + cos2x = 1
z tego liczysz cosx
potem:
tgx = sinx / cosx
ctgx = 1/tgx
(b)
budujesz układ równań
sinx / cosx = 3 (bo tgx = sinx/cosx)
sin2x + cosx = 1
i ten układ rozwiązujesz
13 mar 17:52
Basia: chyba jestem na to zagłupia bo nie mam pojęcia jak to ma wyglądac i jak to obliczyć
13 mar 17:55
13 mar 17:57
Basia: 4/9?
13 mar 17:59
Basia: oczywiście, że tak
no to teraz podstaw za sin2x te 4/9 we wzorze
sin2x + cosx = 1
i wylicz z tego cos2x
i napisz, która to klasa, bo nie wiem czy powinnaś znać tylko f.trygonometryczne kąta
ostrego czy innych też
13 mar 18:04
Basia: liceum jestem tylko nie wiem jak to ma być skoro mam podstawić za sin2x to co się dzieje
z tym cos bo niewiem jak jego mam obliczyć
13 mar 18:06
Basia: wyliczyłaś, że sin2x = 4/9
sin2x + cosx = 1
4/9 + cos2x = 1
cos2x = 1-4/9 = 9/9 - 4/9 = 5/9
cosx = √5/3 lub cosx = -√5/3
tgx = sinx / cosx
tgx = (2/3):(√5/3) tgx = (2/3):(-√5/3}
tg x = (2/3)*(3/√5) tgx = -(2/3)*(3/√5)
tgx = 2/√5 tgx = -2/√5
tgx = 2√5/5 tgx = -2√5/5
ctgx = 1/tgx
ctgx = √5/2 ctgx = -√5/2
czyli możliwe są dwa różne rozwiązania:
1. cosx = √5/3 tgx = 2√5/5 ctgx = √5/2
2. cosx = -√5/3 tgx = -2√5/5 ctgx = -√5/2
13 mar 18:12
Basia: w (b) masz
sinx / cosx = 3 (bo tgx = sinx/cosx)
sin2x + cos2x = 1
z pierwszego:
sinx = 3cosx
podstawiamy do drugiego
(3cosx)2 +cos2x = 1
9cos2x + cosx = 1
spróbuj dokończyć tak jak w (a)
13 mar 18:19
Basia: ostatnia linijka
9cos2x + cos2x = 1
13 mar 18:21