układ równań
ulaat: Z dwóch miejscowości wyjeżdżają naprzeciw siebie jednocześnie dwaj motocykliści i
spotykają się po 40 minutach. Pierwszy z nich jedzie z prędkością o 15 km/h większą niż
drugi. Gdyby drugi motocyklista wyjechał o 9 minut wcześniej od pierwszego, to
motocykliści spotkali by się w połowie drogi. Oblicz odległość między miejscowościami, z
których wyjeżdżają motocykliści.
Coś mi nie wychodzi to zadanie, poprawcie jeżeli gdzieś robię błąd w rozumowaniu lub
liczeniu

x - odległość między miejscowościami
y - prędkość 2 motoc.
y+15 - prędkość 1 motoc.
(2/3)y - droga 2 motoc. do spotkania
(y+15)*2/3 - droga 1 motoc. do spotkania
(2/3)y+(y+15)2/3=x - pierwsze równanie
(x/2)/y - czas przejechania połowy drogi przez 2 motoc.
(3/20)*(y+15) - droga 2 motoc. w ciągu 9 min.
(x/2)-(3/20)*(y+15) - droga do przejechania 1 motoc.
[(x/2)-(3/20)(y+15)]/(y+15) - czas jazdy do spotkania w połowie
układ równań:
(2/3)y+(y+15)2/3=x
(x/2)/y=[(x/2)-(3/20)(y+15)]/(y+15)
Rozwiązuję i wychodzi mi prędkość z -
Proszę sprawdźcie co jest źle
13 mar 08:45
Basia: próbowałam przeanalizować to co napisałeś, ale jakoś się gubię
pozól, że rozwiążę to po swojemu
v - prędkość II
v+15 - prędkość I
(v+15)*(2/3) + v*(2/3) = s (s - droga)
s = 4v/3 + 10 ⇒ s/2 = 2v/3 +5
--------------------- ---------------------
t - czas
(v+15)*t = s/2
v*(t + 3/20) = s/2
(v+15)*t = v(t+3/20)
vt + 15t = vt + 3v/20
15t = 3v/20
3v = 300t
v = 100t
---------------
s/2 = 2v/3 +5
s/2 = (v+15)*t
(100t+15)*t = 200t/3 + 5 /*3
3t(100t + 15) = 200t + 15
300t2 + 45t - 200t - 15 = 0
300t2 - 155t - 15 = 0 /:5
60t2 - 31t - 3 = 0
Δ = (-31)2 - 4*60*(-3) = 961 + 720 = 1681
√Δ = 41
t1 = (31 - 41)/120 = -10/120 = -1/12 niemożliwe bo t>0
t2 = (31 + 41)/120 = 72/120 = 6/10 = 3/5 h = 36 min
czyli:
t = 3/5 h
v = 300/5 = 60 km/h
s = 4v/3 + 10 = 240/3 + 10 = 80 + 10 = 90 km
13 mar 19:12