Pomoże mi ktoś ?
Ja: W trójkącie ABC dane są |AB| = 4, |BC| = 2√3, |kąt ABC| = 30 stopni. Oblicz długość
trzeciego boku, miary pozostałych kątów i długość promienia okręgu opisanego na tym
trójkącie.
13 mar 20:15
Basia: rozwiązuję
13 mar 23:51
cometa:
13 mar 23:55
Basia:
α kąt przy A
β = 300 kąt przy B
γ kąt przy C
z tw.cosinusów
AC2 = AB2 + BC2 - 2AB*BC*cosβ
AC2 = 44 + (2√3)2 - 2*4*2p{3*cos300
AC2 = 16 + 4*3 - 16√3*√3/2
AC2 = 16 + 12 - 8*3
AC2 = 28 - 24
AC2 = 4
AC = 2
---------------------------
z tw.sinusów
sinα / BC = sinβ / AC
sinα /(2√3) = sin300 / 2
sinα = [(1/2)/2]*2√3
sinα = (1/4)*2√3 = 2√3 / 4
sinα = √3 / 2
α = 600
α + β + γ = 180
60 + 30 + γ = 180
γ = 90
13 mar 23:58