Oblicz prawdopodobieństwo wyrzuconych monet.
Franka_Ana: Proszę o szyb ką odpowiedź.
zad 1. W pojemniku znajdują się 4 kule białe i 3 kule czarne. losujemy kolejno bez zwrotu
dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych.
zad2. Rzucamy trzy razy symetryczna monetą. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia
przynajmniej jednego orła.
13 mar 15:16
cometa:
Losowanie bez zwrotu? czyli elementy nie mogą się powtarzać!
zastosuj do obliczenia mocyΩ
V
72 --- oblicz
moc A = V
41*V
31 --- oblicz
P(A) = mocA/mocΩ
zad2/ wprowadź zd. przeciwne do
B czyli
B
' --- same reszki
P(B) = 1 - P(B
') wylicz
powodzenia
13 mar 15:23
Franka_Ana: Normalnie pogubiłam się

Irytująca sprawa
13 mar 16:32
Mickej: co do pierwszego łatwo sobie można robić takie zadania według takiego schematu
liczba kul kule białe kule czarne
7 = 4 3
liczba losowanych kul wylosowane kule białe wylosowane kule czarne
2 = 2 +
0
2 = 1 +
1
2 = 0 +
2
no i nasze prawdopodobieństwo to nic innego jak taki cud a i teraz robimy po prostu
kombinacje
(4) (3) (4) (3) (4) (3)
(2) * (0) (1) * (1) (0) * (2)
P(A)= ---------------- + ---------------- + -----------------
(7) (7) (7)
(2) (2) (2)
13 mar 16:47
Mickej: tam przy liczba losowanych kul to kolejno
0
1
2 ma być przy kule czarne tylko mi sie przerzuciło ale chyba wiesz gdzie maja być
13 mar 16:49
Mickej: aha baran ze mnie wylosowanie 2 kul białych to tylko ta pierwsza linijka a przy P(A) to
to
(4) (3)
(2) * (0)
P(A)= ----------------
(7)
(2)
13 mar 16:51
Franka_Ana: Wr...pogubiłam się, te zadania są łatwe ale chyba nie dla mnie (wstyd)
13 mar 22:26
Mickej: trzeba na chłopski rozum wszystko brać

siła zbioru czyli nasza Ω to nic innego jak kombinacje 2 elementowe zbioru 7 elementowego
bo losujemy 2 kule z siedmiu

a siła zbioru A kombinacje dwu elementowe zbioru 4 elementowego bo musimy wylosować 2
białe kule
13 mar 22:31
Franka_Ana: No niby tak, ale matematyka to czarna magia dla mnie. A nie mam zeszytu z zapiskami i nie
mogę przypomnieć sobie jak to się wyliczało. tak to by poszło z
górki......................ehh
13 mar 23:02
Basia:
na chłopski rozum to jest tak:
losujemy pierwszą - jest ich 7 czyli mamy 7 możliwości
losujemy drugą - jest ich już tylko 6 czyli mamy 6 możliwości
|Ω| = 7*6
losujemy pierwszą biała - białych jest 3 mamy 3 możliwości
losujemy drugą białą - już są tylko 2 białe mamy 2 możliwości
|A| = 3*2
P(A) = 3*2 / 7*6 = 1/7
13 mar 23:10
Bogdan:
Dobry wieczór.
Myślę, że czas na drzewko.
A - zdarzenie polegające na wylosowaniu dwóch kul białych
4B, 3C
/\
/ \
4/7 3/7
/ \
/ \
B C
/\ /\
/ \ / \
3/6 3/6 4/6 2/6
/ \ / \
/ \ / \
B C B C
P(A) = (4/7)* (3/6) 12/42 = 2/7
Inna metoda.
Białe Czarne | Razem
4 3 | 7
---------------------------------------
A: 2 0 | 2
Moc zbiorów Ω i A (raczej mówimy moc zbioru, a nie siła zbioru):
|Ω| = (
72) = (7*6)/(1*2) = 21
|A| = (
42)*(
30) = [(4*3)/(1*2)] * 1 = 6 to P(A) = 6/21 = 2/7
13 mar 23:39
13 mar 23:54
Bogdan:
Witam Eto, no to masz niezły odlot
13 mar 23:57
cometa:
Humor dzisiaj mi dopisuje po wczorajszym " incydencie"
13 mar 23:59
Franka_Ana: Dziękuję Bardzo. Za pomoc. Pozdrawiam
14 mar 00:16
cometa: 
staramy się jak możemy! ( widać na tym pięknym obrazku)
Pozdrawiam!
14 mar 00:24