pomocy
jokero: [√6-√11 + √6+√11]2
13 mar 17:07
Basia: Zastosuj wzór (a+b)2 = a2 + 2ab + b2
i wzór (√c)2 = |c|
W tym zadaniu 6-√11>0 czyli ( √6 - √11 )2 = 6 - √11
i oczywiście 6+√11>0 czyli ( √6 + √11 )2 = 6 + √11
Czy to wystarczy ?
13 mar 17:18
cometa:
zastosuj wzór ( a+b)2 = ............
i policz
a później wzór: ( a- b)( a+b)= ..... znasz tw wzory?
Powodzenia !
Napisz co otrzymałeś ? sprawdzimy!
13 mar 17:20
jokero: a dokładnie ile odpowiedz wyjdzie, bo mi wyszło 36 ael to pewnie źle co
13 mar 17:21
cometa:
Sorry Basia! nie wiedziałam ,że podajesz
wskazówki
13 mar 17:21
Basia: wynik: 32
coś masz żle
napisz jak podnosiłeś do kwadratu, poszukamy błędu
13 mar 17:23
cometa:
Jocero! wynik to
22
12 + 2* 5 = 22 znajdź błąd!
13 mar 17:23
Basia: No problem Cometo !
Zobaczymy co z tego wyjdzie.
13 mar 17:24
cometa: Basia? chyba
22 ?
13 mar 17:24
Basia: Jasne, że 22. Mam na kartce przed nosem a tu nie widzę, że zamiast "2" klepnęłam "3"
13 mar 17:25
tim: Każdemu co innego wychodzi.
13 mar 17:25
tim: No dobra mi też. Najpierw 144, ale się pomyliłem i jest 22. Jokero poszukaj błędu.
Przepisz, spróbujemy ci pomóc.
13 mar 17:26
Basia: No nie! Ecie i mnie
22
13 mar 17:26
13 mar 17:30
Basia: Za długie ! I tak już wszyscy wiedzą !
13 mar 17:34