Tekstowe ?
Alona: Uczniowie klasy mieli zebrać 168 zł na bilety do kina. Ponieważ 4 uczniów nie wpłaciło
pieniedzy, więc żeby zebrać tę kwote, każdy z pozostałych uczniów musiałby wpłacic o 1
zł więcej. Ilu uczniów jest w tej klasie ?
13 mar 20:31
Basia: rozwiązuję
14 mar 00:02
Basia:
n -liczba uczniów
n∈N i n>0
x - cena 1 biletu
x>0
n*x = 168
(n-4)*(x+1) = 168
x = 168/n
n*x + n - 4x - 4 = 168
168 + n - 4*168/n - 4 = 168
n - 4*168/n - 4 = 0 /*n
n2 - 4*168 - 4n =0
n2 - 4n - 4*168 = 0
Δ = (-4)2 - 4*1*(-4*168) = 16 + 16*168 = 16(1 + 168) = 16*169
√Δ = √16*169 = 4*13 = 52
n1 = (4 - 52) / 2 = -24 nie należy do N
n2 = (4 + 52) / 2 = 28
n = 28
------------------
14 mar 00:08
cometa:
Bardzo ładnie "odrobiłaś " Basiu zadanko

I co ..... "konkurencja " będzie robić?
14 mar 00:11
Basia: A niech robi co tylko chce ! Byle nam nie przeszkadzała. Zapomiałam czyj to był post z
tym "genialnym" wpisem
Kam. Bogdanowi, b. i Jakubowi miałam go pokazać.
14 mar 00:15
14 mar 00:17
cometa: Też posłałam na "górę"
14 mar 00:20
cometa: Basiu? jak piszesz te nr - y forum?
14 mar 00:22
Jakub: Dzięki. Widziałem już wcześniej ten post Kam'a. Czy konkurencja to nie wiadomo. Może
tylko głupi żart.
Z rozpędu odpowiem też na pytanie comety. Adres postu na forum masz na górze
przeglądarki, i dajesz go w podwójne kwadratowe nawiasy, czyli tak
[ [ ../forum/10672 ] ] (dwie kropki, dwie kreski, numer)
Tylko to wszystko bez spacji i wyjdzie
../forum/10672
14 mar 00:33
Jakub: dwie kropki, kreska, forum, kreska, numer
Tak chciałem napisać
14 mar 00:35
cometa:
Dziękuję Jakubie!
już testuję :
../forum/10672
pozdrawiam!
PS; Wygłupiamy się troszkę dzisiaj . ( możemy?)
14 mar 00:40
Basia: Nie dodałaś tam przypadkiem ".html" ?
Z tym nie zadziała.
14 mar 00:44
Basia: Nie dodałaś, ale chyba gdzieś wstawiłaś spację. Nie można.
14 mar 00:45
Basia: Nawet na pewno po [[
jest spacja.
Widzę to.
14 mar 00:46
cometa:
Jakubie!
Twój zapis mi się otwiera, a mój nie!
Pisze ; " nie można wyswietlić strony"
Dziwne, i nie wiem dlaczego ? ( napisany identycznie!)
Możesz mi odpowiedzieć dlaczego tak jest?
PS:
( mam stary jak świat komputer

) ....
14 mar 00:47
Jakub: Jest sobotnia noc więc wygłupy jak najbardziej wskazane

Basia ma racje, po napisaniu numeru a prze nawiasem ] dałeś spację.
14 mar 00:49
14 mar 00:50
Jakub: Piszesz [ [ . . / / forum / 10672 ] ] i ani razu nie wciskasz spacji. Popróbujesz i na
pewno załapiesz.
14 mar 00:53
Basia: nie tak
nawias kwadratowy podwójny../forum/numer]]
ciurkiem bez spacji
14 mar 00:53
Basia: Hop, hop! Jesteś ?
14 mar 00:56