Ciągi
Razac: W ciągu geometrycznym, w którym wszystkie wyrazy są dodatnie, mamy S2 = 4 , S3 =
13. Oblicz S5
13 mar 20:19
Basia: rozwiązuję
13 mar 20:23
Basia:
w ciagu geometrycznym
Sn = a1*(1-qn) / (1-q)
S2 = a1*(1-q2) / (1-q) = a1*(1-q)*(1+q) / (1-q) = a1*(1+q)
a1*(1+q) = 4
---------------------
a1 = 4 / (1+q)
-----------------------
S3 = a1*(1-q3) / (1-q) = a1*(1-q)*(1 + q + q2) / (1-q) = a1*(q2 + q + 1)
a1*(q2 + q + 1) = 13
4*(q2 + q + 1) / (1+q) = 13 /*(1+q)
4q2 + 4q + 4 = 13(1+q)
4q2 + 4q + 4 = 13 + 13q
4q2 - 9q - 9 = 0
Δ i pierwiastki na pewno potrafisz wyliczyć
pamiętaj, że q>0 (bo wszystkie wyrazy ciagu są dodatnie)
13 mar 20:30
13 mar 20:33