Trójmian kwadratowy
Malwinka: Proszę o pomoc

Jaki znak ma iloczyn współczynników a i b trójmianu kwadratowego
y = ax
2 + bx + c
jeżeli wiadomo, że odcięta wierzchołka wykresu tego trójmianu wynosi x
w = -2, 3 ?
Wyjaśnij.
13 mar 19:06
Basia: tłumaczę
13 mar 19:14
Basia:
Współrzędne wierzchołka paraboli to
xw = -b/2a i yw = -Δ/4a
Ty masz podane xw = -2,3 czyli
-b/2a = -2,3 /*(-1)
b/2a = 2,3 > 0
jeżeli iloraz jest dodatni to i iloczyn musi być dodatni czyli
a*b > 0
13 mar 19:16
Malwinka: Ślicznie dziękuje
13 mar 19:21