matematyka
pomocy: W trójkącie równobocznym o polu 12 połączono środki dwóch boków. Oblicz pole powstałego
trójkąta. Prosze o szybka odpowiedz
13 mar 16:49
Basia: Powstał trójkat równoboczny o boku 6.
13 mar 16:51
tim: ...o boku 6?
13 mar 16:54
Basia: dobrze, że czuwasz tim; przeczytałam "o boku 12" a to jest o polu 12
czyli oczywiście nie
13 mar 16:55
tim: Do czegoś w końcu muszę się przydać ^^. A czyżby w trójkącie równobocznym połowy boków
połączone ze sobą nie tworzą 4 trójkątów o takim samym polu? tj. 3?
13 mar 16:58
Basia:
powstał trójkat o boku a/2 (a bok tego o polu 12)
Pnowego = (a/2)2√3 / 4 = a2√3 / 16 =
(1/4)*[ a2√3 / 4 ] = (1/4)*Pstarego = (1/4)*12 = 3
13 mar 16:59
Basia: Tak, oczywiście, ale tam "połączono środki dwóch boków". Rozumiem, że tylko dwóch.
13 mar 17:00
tim: Czyli miałem rację.
13 mar 17:01
tim: No tak, dwóch, czyli trójkąt i trapez złożony z trzech.
13 mar 17:01
Basia: Rzecz jasna to to samo.
13 mar 17:01
tim: No jasne Basiu
13 mar 17:02
Basia: Zgadza się.Miałeś rację.Prawie zawsze zadania związane z geometrią można rozwiązać na
kilka różnych sposobów.
13 mar 17:03