matematykaszkolna.pl
trygonometria Czarnula: sprawdź następującą tożsamość ctgx+sinx pod kreską 1+cosx=1 pod kreską sinx
13 mar 17:36
Basia: Czy to ma być tak ? ctgx + sinx 1 ------------------- = ------ 1 + cosx sinx Jesli tak to po lewej podstaw za ctgx cosx ctgx = --------- sinx sprowadź do wspólnego mianownika i skorzystaj z "jedynki trygonometrycznej" czyli wzoru sin2x + cos2x = 1
13 mar 17:56
Czarnulka: a mogłabyś mi napisac jak to ma byćemotikonka?To wazne dla mnie
13 mar 18:02
Basia: Źle to napisałaś ! To co według Twojego opisu przepisałam nie jest tożsamością trygonometryczną. Prawdziwa natomiast jest taka tożsamość: sinx 1 ctgx + ---------------- = --------- 1 + cosx sinx dowód: sinx cosx sinx ctgx + ---------------- = --------- + ---------- = 1 + cosx sinx 1 + cosx cosx(1+cosx) + sinx*sinx ---------------------------------- = sinx*(1+cosx) cosx + cos2x + sin2x ---------------------------- = sinx(1+cosx) cosx + 1 ----------------- = 1/sinx sinx(1+cosx) Nie pofatygowałaś się nawet na tyle, żeby przeczytać to co napisałam ! Po pierwsze bardzo to nieładnie (łagodnie mówiąc). Po drugie w ten sposób niczego się nie nauczysz.
13 mar 18:44
cometa: Sorry,że się wcinam! jeszcze założenia: sinx≠0 i cosx ≠ - 1 przy takim założeniu!.... jest tożsamością jak podała Basia.
13 mar 18:50
Basia: A bom się nieco zeźliła !
13 mar 19:14
Czarnula: przepraszam,ale skoro niewiesz jakie były tego przyczyny to nie pisz w taki sposób to raz a po drugie czytałam i dalej za diabły tego nie rozumiem
14 mar 14:54