trygonometria
Czarnula: sprawdź następującą tożsamość ctgx+sinx pod kreską 1+cosx=1 pod kreską sinx
13 mar 17:36
Basia: Czy to ma być tak ?
ctgx + sinx 1
------------------- = ------
1 + cosx sinx
Jesli tak to po lewej podstaw za ctgx
cosx
ctgx = ---------
sinx
sprowadź do wspólnego mianownika i skorzystaj z "jedynki trygonometrycznej" czyli wzoru
sin2x + cos2x = 1
13 mar 17:56
Czarnulka: a mogłabyś mi napisac jak to ma być

?To wazne dla mnie
13 mar 18:02
Basia: Źle to napisałaś ! To co według Twojego opisu przepisałam
nie jest tożsamością
trygonometryczną.
Prawdziwa natomiast jest taka tożsamość:
sinx 1
ctgx + ---------------- = ---------
1 + cosx sinx
dowód:
sinx cosx sinx
ctgx + ---------------- = --------- + ---------- =
1 + cosx sinx 1 + cosx
cosx(1+cosx) + sinx*sinx
---------------------------------- =
sinx*(1+cosx)
cosx + cos
2x + sin
2x
---------------------------- =
sinx(1+cosx)
cosx + 1
----------------- = 1/sinx
sinx(1+cosx)
Nie pofatygowałaś się nawet na tyle, żeby przeczytać to co napisałam !
Po pierwsze bardzo to nieładnie (łagodnie mówiąc).
Po drugie w ten sposób niczego się nie nauczysz.
13 mar 18:44
cometa:
Sorry,że się wcinam!
jeszcze założenia: sinx≠0 i cosx ≠ - 1
przy takim założeniu!.... jest tożsamością jak podała Basia.
13 mar 18:50
Basia: A bom się nieco zeźliła !
13 mar 19:14
Czarnula: przepraszam,ale skoro niewiesz jakie były tego przyczyny to nie pisz w taki sposób to raz
a po drugie czytałam i dalej za diabły tego nie rozumiem
14 mar 14:54