Zadanie tekstowe
Kasieńka: POmocy

:Wyznacz skalę mapy, na której jezioro Śniardwy zajmuje powierzchnię 456 cm
2.
Przyjmijmy, że powierzchnia jeziora Śniardwy w rzeczywistości wynosi 114 km
2
13 mar 19:55
Basia: Kasieńko !
Zamieniamy km2 na cm2
1 km = 1000m = 1000*100 cm = 105 cm
1 km2 = (1km)2 = (105)2 cm2 = 1010 cm2
s2 = pole prawdziwe / pole na mapie
s2 = (114*1010) / 456 = 1010 / 4
s = √1010/4 = 105/2 = 100000 / 2 = 50000
skala mapy to 1:50000
13 mar 20:59
Kasieńka: Dziękuje bardzo
13 mar 21:47