Wielonian
gregory: Wykaż ,że jeśli wielomian w(x)= x3+ax+b ma pierwiastek dwukrotny , to 4a3+27b2=0
13 mar 15:48
cometa:
Znasz pochodne? ...byłoby najprościej rozwiazac to zadanie!
13 mar 16:46
cometa:
ja czekam na odp.
13 mar 16:57
Mickej: no zrób zrób bo ja jestem ciekaw rozwiązania
13 mar 17:01
cometa:
Ok! jesteś WIELKI Mickej
13 mar 17:03
Basia: Eta ! Nie rozrabiaj ! Ja też jestem ciekawa rozwiązania !
13 mar 17:06
cometa:
1/ sposób za pomocą pochodnej!
jeżeli xo - jest pierwiastkiem W(x)
to : xo3 +axo +b =0 -- to jasne!
jezeli jest pierwiastkiem dwukrotnym, to też
jest pierwiastkiem pochodnej tego wielomianu ( jasne)
W"(x) = 3x2 +a
W( xo) = 3x2o+a
mamy układ równań:
xo3 +axo +b=0 /*3
3xo2 +a=0 => 3x2o = - a
3x3o +3axo +3b=0
xo( 3x2o +3a) +3b=0 podstaw za 3x2o = -a
xo( - a +3a) +3b=0 => xo = -3b/2a a≠0 ( z załozenia)
to:3*( -3b/2a)2 +a = 0
[ 27b2 / 4a2 ] +a=0 /* 4a2
27b2 + 4a3 =0
4a3 + 27b2 =0 c.b.d.o.
Pozdrawiam!
2/ sposób też jest ( bez pochodnej)
13 mar 17:16
13 mar 17:17
Basia: Bardzo elegancko z tą pochodną !
Nie wpadłam na to !
Ten drugi jest o wiele bardziej żmudny.
13 mar 17:21
cometa:
Też da radę ( więcej liczenia


dlatego pytałam o pochodną ? ( tak mi się co nieco przypomniłooo
13 mar 17:26
cometa:
Spadam z predkością " comety"
Ziemniaki mi sie przypaliłyyyyyyyyyy


wrócę jak przypilnuję ..... nastepne
13 mar 17:29