Wielokąty opisane na okręgu
ania: Trójkąt prostokątny został opisany na okręgu o promieniu 2cm. Jedna z jego
przyprostokątnych wynosi 5 cm. Oblicz pole tego trójkąta.
Bardzo prosze o pomoc
13 mar 20:08
cometa:
oznacz:
a= 5 -- jedna przyprostokątna
b --- druga
c --- przeciwprostokątna
rwp= 2 bo trójkąt opisany, tzn. że okrąg wpisany
P ----pole trójkata P= a*b/2
2P
znasz wzór : r= ----------- to P= 5b/2 to 2P= 5b
a + b +c
podstaw dane do wzoru na "r"
oraz do : a2 +b2 = c2 ( z tw. Pitagorasa)
otrzymasz układ dwu równań z b i c
rozwiąz ten układ i obliczysz ; b i c
pamiętaj ,że b>0 i c>0 i c> b
powodzenia!
Powinno Ci wyjść:( b= 12cm c= 13 cm
to P --- już policzysz!
13 mar 23:25