ciąg geometryczny
Karola: Przy wypompowywaniu wody ze stawu pracuje pięć pomp o niejednakowej wydajności.Ilości
wody wypompowywanej w ciągu jednej minuty przez poszczególne pompy tworzą ciąg
geometryczny. Najmniej wydajna pompa wypompowuje 16 litrów w ciągu jednej minuty a
najbardziej wydajna 81 litrów w ciągu minuty.oblicz wydajność każdej z pomp.
13 mar 21:50
Basia: podpowiadam
13 mar 21:50
Basia:
ma to być ciąg geometryczny
a1,a2,a3,a4,a5 ( bo jest 5 pomp)
a1 = 16
a5 = 81
w ciagu geometrycznym
an = a1*qn-1
czyli
a5 = a1*q4
podsatw za a5 i a1 i wylicz q (pamiętaj, że q>0, bo wydajność pompy nie moze być
ujemna)
a jak już wyliczysz q
wylicz kolejno
a2 = a1*q
a3 = a2*q
a4 = a3*q
na pewno sobie poradzisz
13 mar 21:54