równanie
Karola: Rozwiąż równanie : 3 * 4sin2x = 2cos2x + 0.5
13 mar 21:54
Basia: rozwiązuję
13 mar 21:55
Basia: Nie pomyliłaś się ? Pytam, bo cos mi tu nie gra
13 mar 21:59
Karola: jednak tak

tam przed sinusem ma być minus...przepraszam
13 mar 22:00
Basia: no to teraz chyba pójdzie
13 mar 22:03
Basia:
niestety nadal cos mi tu nie gra, sprawdź to jeszcze raz dokładnie
13 mar 22:13
Mickej: najlepiej napisz jeszcze raz
13 mar 22:18
Basia: wg mnie to powinno być po prostu tak:
3 * 4sin2x = 2sin2x + 0.5
albo tak:
3 * 4-sin2x = 2sin2x + 0.5
(cociaż to już trudniejsze)
albo tak
3 * 4-sin2x = 2-sin2x + 0.5
13 mar 22:30
cometa:
Może to równanie ma w wykładnikach:
3*4
-sin2x = 2
cos2x +0,5
Karola nie napisała kwadratów




!
wtedy przez podstawienie
2
-sin2x = t (2
-sin2x )
2 = t
2
14 mar 01:35
Bogdan:
To jest zadanie na poziomie szkoły średniej, więc zakładam, że rozwiązanie jest
w zasięgu ucznia co najmniej "średniego" i że wynik powinien być w miarę przyzwoity.
Równanie w wersji tu podanej, czyli: 3 * 4
-sin2x = 2
cos2x + 1/2 ma rozwiązanie,
ale nie do osiągnięcia przez nawet "bardzo dobrego " ucznia. Uznałem więc, że jest
tu gdzieś błąd w zapisie. Próbowałem zmieniać trochę zapis równania i wreszcie
trafiłem na taki, który daje "porządny" wynik. Moim zdaniem równanie jest następujące:
3 * 4
-sin2x = 2
cos2x + 1/2 {korzystam z: cos2x = cos
2x - sin
2x}
3/ 2
2sin2x = 2
cos2x / 2
sin2x + 1/2 {mnożę obustronnie przez 2 * 2
2sin2x}
6 = 2
cos2x + sin2x + 1 + 2
2sinx {cos
2x + sin
2x + 1 = 2}
6 - 2
2 = 2
2sin2x => 2 = 2
2sin2x => 1 = 2sin
2x => sin
2x = 1/2
sin
2x - 1/2 = 0 => (sinx -
√2/2)(sinx +
√2/2) = 0
sinx = sin45
o => x = 45
o + k*360
o lub x = 135
o + k*360
o, k € C
lub
sinx = -sin45
o => sinx = sin(-45
o) => x = -45
o + k*360
o lub x = 225&o + k*360
o
Karola dała nam nieźle popalić.
14 mar 01:53
Bogdan:
choclik - jednym z rozwiązań jest 225o, a nie 225&o
14 mar 02:00
Karola: Przepraszam że niedokładnie przepisałam zadanie. Bogdan miał rację bo tak ono właśnie
wygląda

Dziękuje wszystkim za rozwiązanie
14 mar 14:08