Oblicz element trójkąta
Ania: Oblicz pozostałe elementy trójkata ABC, jeżeli IABI= 7 cm I<ACBI= 30stopni
13 mar 17:32
tim: Coś więcej jest podane?
13 mar 17:38
Ania: nie tylko tyle.Trójkąt jest prostokątny
13 mar 17:43
tim: No właśnie to dużo daje.
Jeżeli jestes w gimnazjum to korzystamy z zależności trojkąta 30,60,90.
A
|\
| \
| \
| \
|__30O\
B C
Kąt ABC jest prosty.
Kąt BAC ma 60O.
Wiemy, że |AB| ma 7cm. Jest to a.
Wiemy, że |BC| ma a√3 (z zależności trójkąta) = 7√3.
Wiemy, że |AC| ma 2a. Jest to 14cm.
13 mar 17:48
tim: Jeżeli jesteś w liceum skorzystać z funkcji trygonometrycznych. Wyjdzie to samo.
13 mar 17:48
tim: Rozumiesz o co chodzi? Jeżeli nie, pytaj.
13 mar 17:49
Ania: nio jeśli jestem w liceum to jak ma to wyglądać

?
13 mar 17:52
tim: Jakie znasz funkcje trygonometryczne?
13 mar 17:53
Ania: sin, cos, tg i ctg o to chodzi

?
13 mar 17:58
tim: No są 4

. Przedstawione są na ilustracji.
http://img26.imageshack.us/my.php?image=beztytuuhki.gif
Spróbuj z tego skorzystać.
np.
a 1 7
-- = -- = ---
c 2 |AC|
|AC| jest 14.
13 mar 17:59
tim: Wiesz już skąd to się wzieło?
13 mar 18:01
Ania: chyba jestem na to za głupia
13 mar 18:02
tim: Korzystając z tych zależności mamy, że:
a/c = 1/2
b/a = √3
Skoro a to 7, więc:
7/c = 1/2
Jaki ułamek o liczniku siedem to 0,5?
b/7 = √3
b = √3 * 7
Ile wynosi b?
13 mar 18:05
Ania: naprawde ja jestem na to za głupia
14 mar 14:58
tim: Jeżeli miałaś to w szkole, to powinnaś rozumieć, no chyba że w szkole też nie
zrozumiałaś. Spróbuj poczytać o tym w książce, bądź w necie.
14 mar 15:14