...
karolka: Pan Nowak umieścił w banku część kwoty z 20 000zł na rocznej lokacie, oprocentowanej w
wysokości 3% w skali roku wraz z roczną kapitalizacją odsetek.Za resztę zakupił
jednoroczne obligacje oprocentowane w wysokości 4,5%. Gdyby Pan Nowak złożył na lokacie
w banku całą sumę, to po roku uzyskałby 60zł mniej odsetek.Ile odsetek otrzyma po roku
13 mar 21:43
Basia: podpowiadam
13 mar 22:59
Basia:
x - kwota złożona w banku
y - kwota przeznaczona na obligacje
x+y = 20000
------------------------
4,5%y - 3%y = 60
0,045y - 0,03y = 60
0,015y = 60
y = 60 / 0,015 = 60000/15 = 4000
obligacje kupił za 4000 zł.
a do banku ..........................(dokończ)
13 mar 23:03