Wielokąty
Kasieńka: Pomocy

:( Wielokąt foremny ma 54 przekątne. Ile ma boków?
13 mar 19:28
tim: Wzór na przekątną to
n (n-3)
-------- = 54
2
n (n-3) = 108
13 mar 19:32
Basia: Kasieńko a ile przekątnych ma n-kąt wypukły (czyli wielokąt o n bokach) ?
Jesli nie wiesz poszukaj (w zeszycie, podręczniku, albo na tej stronie) i napisz mi ten
wzór.
Potem możemy pogadać.
13 mar 19:33
Basia: No to po ptokach !
13 mar 19:34
tim: Możesz też łatwiejszym
ilość boków = √2 * 54 + 2,25 + 1,5
13 mar 19:34
kamiś: n-liczba boków/krawędzi wielokąta
wzór na liczbę przekątnych w wielokącie:
n(n-3)/2
a więc obliczamy ze wzoru:
n(n-3)/2=54 *2
n*(n-3)=108 - robimy z tego równanie kwadratowe:
n2-3n-108=0
liczymy deltę i pierwiastki:
delta= 32-41(-108)=441
pierwiastek z delty: √441=21
n1=3+21/2=12
n2=3-21/2=-9 - q to odpada gdyż wielokąt nie moze mieć ujemnej liczby boków a więc
ostatecznie: n=12
szukanym wielokątem jest 12kąt foremny
13 mar 19:38
kamiś: podpowiadam

podpowiedź na górze
13 mar 19:40
babcia:
Kamiś ? " robić" to można... np. sweterek na drutach:
13 mar 19:41
kamiś: ok babciu

tworzymy równanie kwadratowej
13 mar 19:46
najsik:

masakra.
6 lis 14:57