Z hurtowni A i B dostarczono do sklepu po 100 sztuk puszek fasoli. właściciel sklepu zważył puszki i
prosze pomóżcie mi: Z hurtowni A i B dostarczono do sklepu po 100 sztuk puszek fasoli. właściciel sklepu
zważył puszki i otrzymał wyniki:
Waga puszek 0,8 0,9 1,0 1,1 1,2
Liczba puszek z hurt A 15 20 45 10 10
Liczba puszek z hurt B 10 30 30 20 10
Oceń w której hurtowni właściciel powinien zamawiać towar.
pomoże mi ktoś to zrobić

?
13 mar 21:59
Mickej: policz sobie średnia i ta która wyższa to z tej
13 mar 22:34
b.: ja to bym w ogóle takich puszek nie zamawiał, ot co

spodziewam się, że chodzi o policzenie średniej wagi
1026 i może wariancji
1028
-- im większa średnia waga, i im mniejsza wariancja, tym lepiej
policz i zobacz, co wyjdzie
13 mar 22:34
mEta:
Szkoda! a mnie choć jedna .... by się dzisjaj przydała

Pozdrawiam!
b
13 mar 22:37
b.: no ok, ale można trafić na puszkę 800g, a można na 1,5x cięższą -- trochę przesadzone są
te dane...
13 mar 22:39
prosze pomóżcie mi: chyba tego nie wyliczę bo naprawdę nie wiem o co w tym chodzi...

az wstyd sie przyznać bo pewnie to zadanie jest łatwe...
13 mar 22:39
mEta:
Miałam na myśli puszkę z "żubrem"

a nie z fasolą
13 mar 22:44
prosze pomóżcie mi: hehe jak była by z "żubrem" to pewnie przyjemniej by sie liczyło..
13 mar 22:45
b.: zobacz tutaj
1026 na wzór ,,średnia ważona''
u Ciebie mamy
dla hurtowni A:
n=5, a
1= 0,8 a
2= 0,9 a
3= 1,0 a
4= 1,1 a
5= 1,2
oraz w
1=15 w
2= 20 w
3=45 w
4=10 w
5=10
a dla hurtowni B zmienią się tylko te wagi w
wstaw do wzoru i policz
ja tego za Ciebie nie zrobię

no próbuj, dasz radę
13 mar 22:48
prosze pomóżcie mi: oki próbuję...
zobaczymy co zdziałam
13 mar 22:51