Wektory
Kasieńka: Proszę o pomoc. Wektory u = [7,1] i v = [6,-6] zawierają się odpowiednio w dwóch bokach
trójkąta AB I AC. Oblicz cosinus kąta zawartego między tymi bokami.
13 mar 19:26
Basia: podpowiadam
13 mar 19:34
cometa:
a o b
cos<( a, b) = ---------
IaI * IbI gdzie
a o b --- iloczyn skalarny wektorów
nad a i b strzałka ( bo wektory)
→ → I 7 1 I
AB o AC = I I = 7*(-6) + 1*6 = 38
I 6 - 6 I
oblicz długości wektoró i podstaw do wzoru
13 mar 19:37
cometa:
O soryy Basia , nie napisałam wcześniej ,ze podpowiadam!
13 mar 19:38
Basia:
jeżeli wektory zawierają się w bokach to kąt między bokami jest taki sam jak kąt między
tymi wektorami lub wektorami do nich przeciwnymi, czyli mamy 4 mozliwości:
cosα = cos( u,v)
lub
cosα = cos( -u,v)
lub
cosα = cos( u,-v)
lub
cosα = cos( -u,-v)
znajdź wzór na cosinus kąta wyznaczonego przez dwa wektory i cztery razy podstawiaj do
tego wzoru
pamiętaj, że współrzędne wektora przeciwnego do danego są liczbami przeciwnymi
→ →
w = [ a ; b ] ⇒ -w = [-a ; -b ]
13 mar 19:42
cometa: Poprawka! sorry
ACo AB= 7*6 + (-6)*1 = 38 9 mimo że wynik taki sam!
13 mar 19:45
cometa:
Oczywiście tam wyszłoby
- 38
a ma być
+38 więc inny ten iloczyn
13 mar 19:46
Kasieńka: dzięki
13 mar 19:51