pomocy
sandra: Zad.1
Rzucamy 2 - krotnie symetryczną kostką do gry. Określ ile jest możliwości wyrzucenia
takiej liczby oczek, że:
a) ich iloczyn jest większy od 20
b) ich wartość bezwzględna różnicy jest równa 4
Zad.2
Ze schroniska na szczyt pewnej góry prowadzi 5 dróg. Oblicz ile jest różnych możliwości
odbycia wycieczki szczyt - schronisko i odwrotnie, gdy wchodzimy jedną trasą, a
schodzimy inną.
13 mar 10:18
gregory: zad. 1a
omega =36
a a={5,5 5,6 6,5 }=3
p(a)= 3/36=1/12= ok. 0.83
13 mar 14:50
gregory: zad 1b
omega= 36
takie możliwośći :
|6-2|=4
|2-6|= 4
|5-1|=4
|1-5|=4
a=4
p(a)=4/36=1/9= ok. 0,11
13 mar 14:54
Bogdan:
zad. 1. Odpowiedz na pytania:
a) Ile jest par liczb dostępnych na ściankach kostki, których iloczyn > 20? Podam dla
przykładu jedną taką parę: 4 i 6.
b) Ile jest par liczb dostępnych na ściankach kostki, ktorych róznica bezwzgledna
jest równa 4? Podam dla przykładu dwie takie pary: (2 i 6), (6, 2).
zad. 2. Wyobraź sobie tę sytuację, idziesz pierwszą z pięciu dróg na szczyt, to ile
jest dróg powrotnych, jeśli nie możesz wracać tą samą drogą.
Możesz też wybrać drugą drogę, to ile jest dróg powrotnych, jeśli nie możesz
wracać tą samą drogą, itd.
13 mar 14:58
Bogdan:
Szkoda gregory, że nie dałeś szansy sandrze samodzielnie wykonać takie proste rachunki,
wystarczyło dać podpowiedź. Lepiej nakłonić wskazówkami do samodzielnego
rozwiązywania, niż przekazywać gotowce.
A poza tym nie było w zadaniu polecenia, aby obliczyć prawdopodobieństwa
wymienionych zdarzeń.
13 mar 15:02
sandra: 4
13 mar 15:27
Bogdan:
Tak, są 4 drogi powrotne, ale dla każdej z pięciu dróg na szczyt, to ile jest razem
wszytkich możliwości ułożenia trasy?
13 mar 15:35
sandra: 20
13 mar 15:45
Bogdan:
No właśnie. Czy to były zadania wymagające pomocy?
13 mar 15:51