13 mar 20:17
cometa:
Pomagam!
13 mar 20:50
cometa:
Jest to zadanie na wyznaczenie ekstremum funkcji;
Punkt M musi należeć do prostej prostopadłej do danej prostej
i przechodzi jednocześnie przez punkt A ( 2,2)
taki warunek spełnia promień okręgu
o środku A i r2 = IAMI2
Obliczamy długość IAMI jako odległość punktu A od danej prostej
I A1 xo + B1yo +C1 I
znasz wzór na d= ------------------------------------
√A12 +B12
gdzie prosta ma równanie:
A1x +B1 y + C1=0 P( xo , yo)
w Twoim zadaniu:
prosta ma równanie: x - y - 6 =0 A( 2,2) to xo=2 yo= 2
czyli I 2*1 + 2*(-1) - 6 I 2
IAMI2 = d2 = ----------------------------
√1 2 + ( -1)2 2
36
czyli IAMI2= --------- = 18 zatem r2 = 18
2
piszemy równanie tego okregu:
( x -2)2 + ( y- 2)2 = 18
oraz równanie prostej y= x - 6
podstaw za y = x - 6 do równania okregu
otrzymasz
funkcję kwadratową ze zmienną "x"
wylicz jej minimum
xmin = - b/2a następnie oblicz y dla xmin
i to bedą współrzedne tego punktu M
powodzenia! to już napewno dasz rade policzyć
13 mar 21:07
cometa:
Można też tak:
Napisać równanie prostej prostopadłej do danej
i przechodzacej przez punkt A gdzie ;
współcz. kerunkowy danej a = 1 to współcz. kier.
prostej prostop . do niej jest a1 = -1
i masz punkt a( 2,2)
rozwiazujac układ tych dwu równań otrzymasz
M( x, y) gdzie x i y sa rozwiazaniami tego w/w układu!
wiec jak wolisz , tak rozwiąż to zadanie!
Pozdrawiam!
13 mar 21:14