Oblicz prawdopodobienstwo
krzysiek: Mamy 5 urn. Dwie z nich zawierają po dwie kule białe i po jednej kuli czarnej, jedna urna
zawiera 10 kul czarnych, a dwie urny zawierają po trzy kule białe i po jednej kuli
czarnej. Losujemy urnę, a następnie wyjmujemy z niej w sposób przypadkowy jedną kulę.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że to kula biała?
13 mar 19:52
Basia: rozwiązuję
13 mar 20:01
Basia:
U1 = {2b ; 1c}
U2 = {2b ; 1c}
U3 = {10c}
U4 = {3b ; 1c}
U5 = {3b ; 1c}
A - kula biała
B1 - wylosujemy U1
B2 - wylosujemy U2
B3 - wylosujemy U3
B4 - wylosujemu U4
B5 - wylosujemy U5
zdarzenia B1,B2,....,B5 są parami rozłączne (bo nie mozna wylosować dwóch różnych urn)
ponadto B1 u B2 u.....u B5 = Ω (bo nie ma innych urn)
czyli mamy prawo skorzystać z wzoru
P(A) = P(A/B1)*P(B1) +P(A/B2)*P(B2) + ............+P(A/B5)*P(B5)
----------------------------------------------------------------------
------------------------
P(B1)=P(B2)=P(B3)=P(B4)=P(B5) = 1/5
P(A/B1) = 2/3
P(A/B2) = 2/3
P(A/B3) = 0
P(A/B4) = 3/4
P(A/B5) = 3/4
podstaw do wzoru, który podałam i wykonaj obliczenia
13 mar 20:11
krzysiek: Ok. Dzięki wielkie
13 mar 20:16