Obliczenie prawdopodobieństwa
krzysiek: W loterii bierze udział 100 losów, z których dokładnie 5 wygrywa. Kupiono 3 losy. Jakie
jest prawdopodobieństwo, że wśród nich:
a) dokładnie jeden wygrywa
b) co najmniej jeden wygrywa
13 mar 19:46
Basia: To są kombinacje.
|Ω| = C5100
5 wygrywających
95 przegrywających
|A| = C15 * C295
bo jeden wyrywający bierzemy spośród pięciu, a 2 pozostałe spośród 95 przegrywających
B - co najmniej jeden wygrywa
B' - żaden nie wygrywa ⇔ 3 przegrywające
policz |B'| i P(B')
P(B) = 1-P(B')
13 mar 20:00
krzysiek: Dziękuje
13 mar 20:03