asda: Wiedząc, że log34=a i log35=b, wyznacz log270,8 w zależności od a i b.
evoq: Druto o dlugosci 1m przecieto na dwie czesci. Pierwsza czesc wygieto tak, ze utworzyla ramke w ksztalcie kwadratu, z drugiej czesci utworzono ramke w ksztalcie prostakata, w
Krzyś: Proszę o pomoc w zadaniu. Najlepiej tak krok po kroku
katryn: Podstawą ostrosłupa jest romb, którego h=9cm, a miara kąta ostrego wynosi 60 stopni. oblicz H tego ostrosłupa, jeżeli jego V = 18 √3 cm3
maciej: Ile to (0,25)pierwiastek3
martina: Oblicz objętość piramidy o krawędzi podstawy 6,wiedząc,że pod kątem 30 stopni do podstawy są nachylone:
martina: Dwie piramidy mają jednakowe podstawy.W jednej krawędzie boczne nachylone są do podstawy pod kątem 30 stopni,a w drugiej pod kątem 60 stopni.Stosunek tych objętości to:
ewunia05: Suma trzech liczb tworzacych ciąg geometryczny jest równa 26, a ich iloczyn wynosi 216. Wyznacz ten ciąg.
Razorian :): Witam was serdecznie po raz drugi mam ogromny problem, gdyż dostałem zestaw zadań z ciągów całkiem pokaźny, za który nawet nie wiem jak sie zabrać i co najwyżej mogę się
karolina: proszę pomóżcie ile to jest 10100
karolina: ile to jest 10100
Sylwia: Wykresem funkcji kwadratowej f jest parabola, której wierzchołkiem jest punkt W(1,4). najmniejsza wartość funkcji f w przedziale <-2,2> wynosi -5. przedstaw wzór funkcji f w
karolina: dla jakich funkcji liniowych osią symetrii wykresu tych funkcji jest oś Ox a dla jakich oś Oy?
anka: Spośród liczb: 0, 1, 2, 3, 4, 5, ..., 1000 wybieramy losowo jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że liczba ta jest podzielna przez 4 lub przez 5.
anka: uwaga, następne
asia: oblicz pole trójkąta znajdującego się w sześciokącie foremnym jeżeli zbudowany jest na dwóch bokach tego sześcokąta 6 cm
Lolaa: a) √11 b) √112
asia:
Lolaa: HEJ ! MAM TAKĄ NIETYPOWĄ SPRAWĘ ... TZN. CZY MÓGŁBY MI KTOŚ PRZYPOMNIEĆ JAK SIĘ PIERWIASTKI OBLICZA, BO MIELIŚMY TO DAWNO, A TERAZ TO MI SIĘ TROSZKĘ TO JUŻ ZAPOMNIAŁO,
Kamil: stosunek pol dwoch figur podobnych jest o 5 wiekszy od stosunku obwodow tych figur. oblicz skale podobienstwa
Kamil: pole trojkata rowne jest iloczynowi dlugosci jego bokow. oblicz dlugosci jego bokow, dlugosc promienia kola opisanego na tym trojkacie i jego pole
kingaaa: Wielomian W(x)=-x3+2x2-3x+a przyjmuje wartość 4 dla argumentu 1. a) oblicz a.
kingaaa: Pewien zakład produkuje w ciągu 25 dni 40 000 płyt kompaktowych. O ile procent należy zwiększyć dzienną produkcję, aby wykonaćtę samą liczbę płyt kompaktowych w ciągu 20 dni?
kakol: Cholera mam 3 zadania i właśnie w każdym mam problem z obliczeniem tego X:
katryn: Oblicz V i P całkowite prawidłowego ostrosłupa czworokątnego, którego wysokośc jest równa √6 cm, a kąt między krawędzią boczną a podstawą ma miarę 30 stopni.
Rowni: Dla jakiej wartości parametru m suma kwadratów rozwiązań równania x2 + mx + 4 = 0 jest dwa razy większa od sumy tych rozwiązań?
Łukasz: Wykres funkcji y=ax+b przechodzi przez punkty A(0,0) B(-2,-4). Znajdź wzór tej funkcji.
Gocha: 2.31.
karolina: czternastoletni jacek za rok będzie trzy razy starszy od swego brata. za ile lat bedzie od niego dwa razy starszy
karolina: ile maksymalnie liczb pierwszych można znaleźć wśród kolejnych 10 liczb naturalnych Podaj przykład takich 10 liczb naturalnych
Łukasz: Proszę o pomoc
Hubert: Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=-1/2x2+bx+2 a) Wyznacz wartość współczynnika a wiedząć, że do wykresu funkcji należy punkt A(-2,-27)
Łukasz: Proszę o pomoc:(
kakol: 5 log53+log54=
mała: podaj wzór na długość boku w trójkącie prostokątnym leżącego na przeciw kąta 60 stopni, jeżeli przeciwprostokątna ma długość 2 √2 .
Kate: Oblicz V i P całkowite prawidłowego ostrosłupa czworokątnego, którego wysokośc jest równa √6 cm, a kąt między krawędzią boczną a podstawą ma miarę 30 stopni.
Zbiciu: Mam takie zadanie: Przekątne trapezu dzielą się w stosunku 3:4, a odcinkinek łączący środki jego ramion ma
Martyna: Suma kwadratów 3 kolejnych liczb nieparzystych wynosi 155. Wyznacz te liczby.
Andrzej: Zespół pracowników ma wykonać pewną pracę w ciągu określonej liczby godzin, gdyby pracowników było o 4 więcej to wykonaliby tą samą pracę o 24 godziny wcześniej. Gdyby
kakol: Pomocy! Oblicz: log9 X= - 3/2 (trzy drugie)
Martyna: Suma kwadratów 3 kolejnych liczb nieparzystych wynosi 308. Wyznacz te liczby.|
Zosia: Równanie -2x2 - 20 = -4: a) nie ma rozwiązania
Malutka82: Rozwiaz układ równan przy pomocy macierzy odwrotnej ∫5x - 2y = -4
Martyna: Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=x2+bx+c, gdzie c jest liczbą rzeczywistą a) wyznacz wartość współczynnika c, tak aby największa wartość funkcji była równa 4
Karol: Dla jakich wartości parametru m równanie x2 - (2m-1)x + m2 - 4 = 0 ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste mniejsze od 4?
aska: Rzucamy 5 razy kostką. oblicz prawdopodobieństwo że co najmniej cztery razy wypadnie liczba oczek większa od 3.
aska: Student ma zdawać dwa egzaminy z matematyki i fizyki. Prawdopodobieństwo, że zda matematykę jest równe 0,8, że zda co najmniej jeden egzamin 0,9. Oblicz
Asia.: (-5)-(-Jedna cała ,trzy czwarte)
Ola: Liczba o 20% miejsz od kwadratu sumy liczb a i b to: A. 20%(a+b)2
Ola: Jeżeli 1/a = 1/b - 1/c (a≠0, b≠0, c≠0), to: A. c = ab/b-a a≠b
Kasia: Jak to zrobić pomocy! suma stu kolejnych liczb naturalnych, które przy dzieleniu przez 5 dają resztę 2, jest
Ania: Przekątna prostopadłościanu ma długość d i tworzy z każdą ścianą boczną kąt α. a) uzasadnij, że podstawa tego prostopadłościanu jest kwadratem.
Justi: suma a1 i a4 wyrazów ciągu geometrycznego wynosi 26 a suma a2 i a3=24. wyznacz iloraz
buger: Proszę pomocy fizyka!1. Oblicz minimalną wartość pracy, jaką należy wykonać aby wypompować wodę z wykopu, który ma kształt prostopadłościanu o krawędziach a=2m, b=3m,
Żanetka :): Pole powierzchni bocznej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jestrówna 160cm kwadratowych, a jego objętość 320cm sześciennych. Oblicz długość krawędzi podstawy i
Żanetka :): Pole powierzchni bocznej granioastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 160 cm kwadratowych, a jego objetość 320 cm sześciennych. Oblicz długości krawędzi podstawy i
Żanetka :): Oblicz powierzchnię graniastosłupa prawidłowego czworokątnego, którego przekątna podstawy ma długość 5 pierwiastków z 2cm, a pole powierzchni całkowitej jest rowna 276cm
Justi: Pole trójkąta prostokątnego wynosi 200 cm kadratowych. Boki tworzą ciąg arytmetyczny, oblicz długość tych boków?
Kasiunia;): Na ile sposobów można podzielić 12 osób na 6 osobowe grupy tak by w jednej grupie nie znalazły się dwie najładniejsze osoby
Kamo: i to znowu ja jeśli mam takie zadanie: ciąg geometryczny: a6=8 S13=65 no i wyszedł mi taki... układ:
Kamo: bardzo proszę o pomoc 1. 3 liczby tworzą ciąg arytmetyczny tworzą ciag o sumie15. zmniejszając środkową 0 2
matek: Sformułuj twierdzenie o rozkładzie wielomianu na iloczyn czynników co stopnia najwyższej drugiego. Czy mogę w takim przypadku posłużyć się prawem Bezout'a o rozkładzie