matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg
Kamo:
i to znowu ja
jeśli mam takie zadanie: ciąg geometryczny: a6=8 S13=65 no i wyszedł mi taki... układ: a1=8/q5 8/q5*(1-q13/1-q)=65 to co dalej (bo kombinuje i nie wiem) czy wymnożyć to drugie równanie zeby pozbyć sie (1-q) czy co
12 lut 09:17