Piramida
martina: Oblicz objętość piramidy o krawędzi podstawy 6,wiedząc,że pod kątem 30 stopni do podstawy
są nachylone:
a) ściany boczne
b)krawędzie boczne
PS
Proszę o pomoc bo to nagły wypadek jest
12 lut 21:20
Eta:
Piramida ma kształt ostrosłupa prawidłowego czworokatnego.
Podstawą jes kwadrat o boku a=4
V= (1/3)a2 *H czyli trzeba wyliczyć długość wysokości H
narysuj ten ostrosłup. Kąt nachylenia ściany to kąt
w trójkacie prostokatnym gdzie:
H -- przyprostokątna przeciwległa temu kątowi
hb --- wysokość w ścianie ( przeciwprostokątna w tym trójkacie
a/2 --- druga przyprostokatna ( o dług. = połowie krawedzi podstawy
z funkcji np; tg30o = √3/3 mamy:
H/ (a/2) = tg 30o to h= √3
V= (1/3) *62 *√3 = 12√3 [ m3]
b) oblicz podobnie
tylko rozważ trójkat prostokatny gdzie:
k -- krawędź boczna ( przeciwprostokatna)
H -- wysokość ostr. ( przyprostokatna przeciwległa kątowi 30o
d /2 -- przyprostokatna przyległa do kąta
--- połow przekatnej kwadratu
długość przekątnej d= a√2 = 6√2
to d/2 = 3√2
policz podobnie! dasz już radę sama V= 12√6 [m3]
12 lut 22:06