?
matek: Sformułuj twierdzenie o rozkładzie wielomianu na iloczyn czynników co stopnia najwyższej
drugiego. Czy mogę w takim przypadku posłużyć się prawem Bezout'a o rozkładzie
wielomianu na czynniki?
12 lut 00:06
b.: twierdzenie Bezout to trochę co innego
do sformułowania nie musisz używać żadnych twierdzeń, to tylko sformułowanie, nie dowód
proponowałbym np. tak
Dla dowolnego wielomianu P stopnia >=1 istnieją k i l całkowite nieujemne oraz:
i) wielomiany Qi, i=1,...,k stopnia 1,
ii) wielomiany kwadratowe nierozkładalne Rj, j=1,...,l,
takie że
P(x)=Q1(x)...Qk(x)*R1(x)...Rl(x).
12 lut 08:06
bolek:
12 lut 11:02