wzór funkcji kwadratowej
Sylwia: Wykresem funkcji kwadratowej f jest parabola, której wierzchołkiem jest punkt W(1,4).
najmniejsza wartość funkcji f w przedziale <-2,2> wynosi -5. przedstaw wzór funkcji f w
postaci iloczynowej. rozwiąż nierówność f(x)<0.
12 lut 20:39
Bogdan:
xw = 1 € <-2, 2>, czyli wierzchołek paraboli należy do podanego przedziału.
yw = 4, a ymin = -5 w tym przedziale, czyli ramiona praboli skierowane są w dół.
Stąd wiemy, że f(-2) = -5.
Zapisujemy wzór funkcji w postaci kanonicznej:
f(x) = a(x - 1)2 + 4
-5 = a(-2 - 1)2 + 4 stąd a = -1
f(x) = -(x - 1)2 + 4
f(x) = -x2 + 2x + 3
Oblicz wartości miejsc zerowych x1 i x2 i wstaw je do wzoru postaci iloczynowej
funkcji: f(x) = a(x - x1)(x - x2)
12 lut 20:59