Suma kwadratów 3 kolejnych liczb nieparzystych wynosi 308. Wyznacz te liczby.
Martyna: Suma kwadratów 3 kolejnych liczb nieparzystych wynosi 308. Wyznacz te liczby.|
Krótkie, ale mam nadzieje że pomożecie. Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.
12 lut 17:21
Migi: n2+(n+2)2+(n+4)2 = 308
po uporządkowaniu : n6=288
n=6√288
jak sobie spierwiastkujesz to ci wyjdzie liczba
Pozdrawiam
12 lut 17:32
Martyna: popełniłem błąd przy przepisywaniu tylko się namęczyłeś... Przepraszam. Dam nowy temat na
nowe zadanie, ale nie musisz robić i tak się przezemnie napociłeś przy tym zadaniu...
12 lut 17:36
sadams: NIe parzystych tylko nieparzystych. 2n+1 to liczba nieparzysta. Ty zrobiłes właśnie na
parzystych
12 lut 22:27