Pomocy
kakol: Cholera mam 3 zadania i właśnie w każdym mam problem z obliczeniem tego X:
5x=972
10x=80
10x=3
wiem że to polega na tym np. :
4x=0,5
22x=1/2
22x=2-1
2x=-1 /:2
x=-1/2
i nie umiem wyprowadzić tego x w tych 3 powyzej
12 lut 19:33
kakol: Są to logarytmy
12 lut 19:38
Eta:
z def . logarytmu czyli x= loga b to ax=b
teraz 1/ 5x = 972 to x= log5972
można ten x jeszcze zapisać dalej tak;
x = log5 972=log5 ( 4*243) = log5( 22 *35) = 2log52 + 5log5 3
( dodawać już tych log nie można)
2/ 10x = 80 to x= log10 80
można go jeszcze zapisać prościej
log80 = log10*8 = log10+ log8 = 1 +log8 bo log10 =1
czyli 10x= 80 to x = 1 + log8 ( tego już dodać nie można
log10 ozn. log80 --- jest to oznaczenie logarytmu dziesiątnego
czasami podaje się go też tak; lg80 czyli dziesiętny o podstawie 10
3/ zapisz już sam.
12 lut 19:55
kakol: Eta je wszystko rozumiem co mi tu napisałeś problem w tym że ja te zadanie zaczynałem od:
5log
53 + log
54= log
53
5 + log
54=log
5(243*4)= log
5972= i tu nie znam
wyniku
i teraz log
5972=x <==> 5
x=972 co dalej

?
12 lut 20:08
Eta: Kąkol! to pisz porządnie jakie było pierwotne zadanie

bo po co darmo tracę czas?( ochchch

pytanko? umiesz obliczać logarytmy dziesiętne?
12 lut 20:12
kakol: W ogóle jestem zielony z tych logarytmów wiem że np. log80 top to samo co log1080.
12 lut 20:16
kakol: Chodzi mi teraz o to by z tych 3 przykładów w 1 poscie obliczyć końcowe X tak jak podałem
w przykładzie z tym 4x=0,5
12 lut 20:19
Eta:
Takie wyniki jak podałeś , to niestety ale się nie da tak obliczyć!
Podaj całe zad. bo może popełniłes błąd podczas rozwiązywania>
Dopiero jak sprawdze to dam Ci własciwą odp:
Dawaj treść zadania pierwotnego! czekam 10 min
12 lut 20:24
kakol: Oblicz:
a) 5log53 + log54= tu mi wyszedł wynik log{5}972
b) 2log2 + log 20= tu log80 czyli inaczej log1080
c) 2log6 - log12= tu log3 czyli inaczej log103
12 lut 20:29
Eta:
Może jeszcze było coś dane?
więc wyniki takie zostają jak napisałeś tu po prawej stronie!
Bo dokładnej wartości obliczyć się nie da, tylko przybliżoną
korzystając z tablic log dziesiętnych
( lub kalkulatora ,który oblicza takie logarytmy)
12 lut 20:34
kakol: nie więcej nie było dane więc musi być tak jak mówisz thx wielkie
12 lut 20:36
kakol: Myślałem że da sie to wyliczyć tak jak w przypadku tego 4x=0,5
12 lut 20:40
Eta:
12 lut 21:06