
!1. Oblicz minimalną wartość pracy, jaką należy wykonać aby
wypompować wodę z wykopu, który ma kształt prostopadłościanu o krawędziach a=2m, b=3m,
c=5m. Gęstość wody wynosi 1000 kg/m3.
2. Lecący poziomo pocisk o masie 40g uderza w wisząca na lince skrzykę z piaskiem o
masie 5kg i grzęźnie w piasku. skrzynia wychyliła sie tak, że kąt między linka a pionem
wyniósł 30°. Oblicz prędkośc pocisku.



!
1. Oblicz minimalną wartość pracy, jaką należy wykonać aby
wypompować wodę z wykopu, który ma kształt prostopadłościanu o krawędziach a=2m, b=3m,
c=5m. Gęstość wody wynosi 1000 kg/m3.
2. Lecący poziomo pocisk o masie 40g uderza w wisząca na lince skrzykę z piaskiem o
masie 5kg i grzęźnie w piasku. skrzynia wychyliła sie tak, że kąt między linka a
pionem
wyniósł 30°. Oblicz prędkośc pocisku.