Pole powierzchni bocznej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jestrówna 160cm kwadratowych, a j
Żanetka :): Pole powierzchni bocznej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jestrówna 160cm
kwadratowych, a jego objętość 320cm sześciennych. Oblicz długość krawędzi podstawy i
krawędzi bocznej tego graniastosłypa.
12 lut 11:44
Tolek: V= Pp*H= 320
Pb = 4aH = 160
Pole 1 sciany bocznej 160:4=40
a*H=40
a*a*H=320
H=40:a
a*a*40:a=320
40a=320 : 40
a=8
8*H=40
H=40:8=5
Odp. Krawedz podstawy =8cm , krawedz boczna 5cm
12 lut 13:13