:(
Łukasz: Proszę o pomoc

Czterech pracowników wykonuje 16 elementów w ciągu 4idwietrzecie godziny. Ilu pracowików
wykona tę pracę w 1ijednatrzecia godziny, pracując z taką samą wydajnością?
12 lut 18:30
pracownik:
jeden
12 lut 18:34
Łukasz: a mógł bym prosić o obliczenia?
12 lut 18:36
Łukasz: Aha i dodam że 1 to jest nie możliwe
12 lut 18:40
Kasik: a ja mam taki pomysł: zadnie na zasadzie proporcji:
liczba pracowników razy czas- elementy
4 *2/3=14/3 godziny i 1*1/3=4/3 zamieniam na ułamek
rozwiązanie:
4*14/3-16
x*4/3 -16
56/3-16
4/3x-16
i na 'krzyż'
16*56/3=16*4/3*x
896/3=64/3x /*3/64
x=896/64
x=14
odp:14 pracowników
12 lut 19:00
Łukasz: dziękuje
12 lut 19:08
Bogdan:
Pomysł dobry, odpowiedź też, ale staranność wykonania do kitu (bez urazy).
Przecież 4*2/3 = 8/3 a nie 14/3
oraz 1*1/3 = 1/3 a nie 4/3
4*14/3-16 = 56/3 - 16
itd.
Znak * oznacza działanie mnożenia.
12 lut 19:13
Kasik: no faktycznie coś mi się pokręciło z tymi znakami, dzięki z a sprostowanie
12 lut 19:19