anka: uwaga, następne

Spośród liczb: 0, 1, 2, 3, 4, 5, ..., 1000 wybieramy losowo jedną liczbę. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia, że liczba ta jest podzielna przez 4 lub przez 5.
12 lut 20:33
Bogdan:
Odpowiedz najpierw na pytania:
1. Ile jest liczb podzielnych przez 4?
2. Ile jest liczb podzielnych przez 5?
3 Ile jest liczb podzielnych przez 4 i przez 5, czyli przez 20?
12 lut 20:36
anka: jesli chodzi o 4 no to w 100 liczb jest 25 no to w 1000 - 250
jesli zas o 5 no to 200
no a przez 20 no to 50 , dobrze mysle?
12 lut 20:40
Bogdan:
Nie, przelicz jeszcze raz. Zwróć uwagę, że w zbiorze liczb jest również liczba 0, czyli
wszystkich liczb jest 1001.
Liczby podzielne przez 4, przez 5, przez 20 tworzą ciągi arytmetyczne, w których
pierwszy wyraz jest równy 0, a ostatni 1000, a różnice odpowiednio: 4, 5, 20.
Dla każdego z tych ciągów oblicz liczbę jego wyrazów.
12 lut 20:47
Eta:
liczby podzielne przez 4 to;
0 bo 0= 0*4 4bo 4= 1*4 8 bo 8=2*4 12 bo 12=3*4
16 bo 16= 4*4 ............ ostatnia 1000 bo 1000 = 250*4
ile ich jest? 251 bo i zero
liczby podzielne przez 5 to 0 bo 0=0*5 5 bo 5=1*5 10 bo 10 =2*5
............ ostatnia to 1000 bo 1000 = 200*5
jest jich 200 ( bez zera) ale wśród nich są jednocześnie i podzielne przez 4
i 5
czyli podzielne przez 20
a takich jest; 0 bo 0*20 =0 20 bo 20=1*20 40 bo 40 = 2*20
....... ostatnia 1000 bo 1000 = 50 *20
czyli jest ich 50 ( bez zera)
połowę z nich musimy odrzucić bo się powtarzają w obydwu zbiorach
czyli jak są w jednym , to już ich nie ujmujemy w drugim
bo byłyby liczone podwójnie)
czyli liczb podzielnych przez 4
lub przez 5 jest
łacznie 251 + 200 - 50= 401
mocΩ= 1000 mocA = 401 to P(A)= 401/1000 = 0, 401
12 lut 20:52
anka: Ω-1000
A-to prawdopodobieństwo liczby podzielnej przez 4 a wiec,
A= = 250
P(A)=A=/Ω=
P(A)=250/1000
P(A)=1/4
B-liczba podzielna przez 5
B= =200
P(B)= 200/1000
P(B)=1/5
C=liczba podzielna przez 4 lub 5
C= =50
P(C)=50/1000
P(C)=1/20
12 lut 20:53
anka: ok, dz
12 lut 20:54
Eta:
Witam Bogdanie!
Oczywiście zapomniałam w zb,Ω dorzucić
0
czyli poprawka moc Ω= 1001
to P(A) = 401/ 1001 tak?
Przepraszam ,że tak nieładnie potraktowałam
0
12 lut 20:55
Eta:
Ponownie! pytanko? Bogdan? ... ja zrozumiałam zad inaczej!
liczby podzielne przez 4
lub 5 a nie
przez 4
i 5 Wytłumacz mi to ! Bardzo proszę !
12 lut 20:58
anka: no ale to jest mysle to samo
12 lut 21:06
Bogdan:
Witam Eto.
Zadałem 3 pytania.
1. Zdarzenie A - wylosowano liczbę podzielną przez 4, |A| = 251.
2. Zdarzenie B - wylosowano liczbę podzielną przez 5, |B| = 201.
3. Zdarzenie AnB - wylosowano liczbę podzielną przez 4 i 5, |AnB| = 51
Wylosowanie liczb podzielnych przez 4 lub 5 to AUB, czyli:
|AUB| = |A| + |B| - |AnB| = 251 + 201 - 51 = 401.
|Ω| = 1001
P(AUB) = 401/1001
12 lut 21:08
Eta: Niestety ale nie to samo!
Liczby podzielne przez 4
i 5 to tylko te co sa podzielne przez 20
a podzielne przez 4
lub 5 to zupełnie co innego.
Podałam swoją uwagę , bo myślałam,ze to Bogdan
rozwiązał Ci to zad. a teraz widzę,ż to Ty takie rozwiązanie podałaś
W/g mnie Twoje rozwiązanie nie jest poprawne!
12 lut 21:10
ewunia05: a ja jakos widze, ze mam takie samo jak to co Bogdan nad Toba
12 lut 21:15
Eta:
a gzie masz odp? a gdzie ujęte zero? jakoś nie widzę ?

Dasz już radę !
12 lut 21:18
Bogdan:
Oczywiście, trzeba uwzględnić liczby nakładające się na siebie i rozwiązanie
401/1001 nie jest uzasadnione
12 lut 21:21
Bogdan:
Ale nie powiedzialem, że jest niepoprawne
12 lut 21:37
Bogdan:
Eto, przepraszam, nie wiedzialem do kogo się zwracasz, czy do mnie, czy do naszej miłej
ewuni, myśłalem, że słowa; "Niestety, ale nie to samo ..." skierowałaś do mnie.
Ostatecznie kończąc sprawę myślę, że oboje dobrze i tak samo zrozumieliśmy treść
zadania.
Odpowiedź do tego zadania jest: 401/1001.
Pozdrawiam
12 lut 22:10
Eta:
Dziękuję za pozdrowienia.
Bogdanie , nie masz mnie za co przepraszać

Wirtualne kontakty , mają to do siebie,że często
mylnie przypisujemy ( sobie) podawane uwagi.
Jesteś dla mnie wielkim autorytetem (i nie tylko dla mnie)
Podziwiam Cię za to ,że poświęcasz tyle czasu
by pomagać innym.( mało spotykane to w dzisiejszych czasach)
Pozdrawiam Cię serdecznie! Miłego wieczoru życzę
12 lut 22:31
Bogdan:
Dziękuję Eto, mam podobne zdanie o Tobie i dlatego biorąc początkowo Twoje słowa
skierowane do ewuni za uwagę do mnie lekko się skonfudowałem i napisałem w pośpiechu
niepotrzebnie o braku uzasdnienia rozwiązania w sytuacji, gdy oboje to uzasadnienie
już podaliśmy.
12 lut 22:55
Krzyś: Moge prosic o pomoc na forum jest moja wypowiedź, bo zapewne jutro nauczycielka zrobi nam
z tego kartkówkę

Zadanie z funkcją (klasa 1 liceum)
12 lut 23:04