matematykaszkolna.pl
pomocyy!!!!!! karolina: proszę pomóżcie ile to jest 10100
12 lut 21:05
Bogdan: To jedynka, za którą jest 100 zer. Ta liczba nazywa się googol. Tę nazwę wymyślił w 1938 roku dziewięcioletni Milton Sirotta, siostrzeniec amerykańskiego matematyka Edwarda Kasnera, który zapytany przez swego wujka o nazwę dla bardzo dużej liczby, odpowiedział mu "googol". Kasner ogłosił to pojęcie w swojej książce "Matematyka i wyobraźnia". Googol jest równy dziesięciu tysiącom seksdecylionów, czyli dziesięciu seksdecyliardom.
12 lut 23:29
Eta: emotikonka
14 lut 00:01
Basia: Rany boskie ! Czy Ty się Bogdan nie nazywasz Mincer przypadkiem? Jeśli nie to jesteś drugim znanym mi człowiekiem, który zna takie ciekawostki z historii matematyki. Wyrazy podziwu i uznania emotikonka
14 lut 00:05
Eta: Ja też podziwiam! Dlatego Ci wysłałam tę ciekawostkęemotikonka Dobranoc Basiu!
14 lut 00:07
Eta: Przy tej okazjiBasiu ..poczytałam w wikipedii, że nazwa GOOGLE od nazwy tej liczby jest zapożyczona emotikonka
14 lut 00:10
Bogdan: Witam Basiu i Eto. Dołączam się Basiu do słów Ety i przyjmij proszę moje wyrazy współczucia z powodu śmierci Twojej mamy. Po Twojej smutnej wiadomości jakoś nie bardzo chce mi się być dzisiaj tutaj aktywnym. Dziękuję za komplement. Niestety, nie nazywam się Mincer.
14 lut 00:16
Basia: Dziękuję Bogdanie. Dobranoc
14 lut 00:46
Jakub: Nazwa google faktycznie jest ułożona od słowa googol, ale niezbyt świadomie. Na początku wyszukiwarka nazywała się "BackRub". Ta nazwa jednak nie była zbyt prosta i Larry Page szukał lepszej. Jego współpracownik podsunął mu nazwę googol, która pasowała do dużej liczby zaindeksowanych adresów. Page zarejestrował jednak domenę google.com a nie googol.com, bo wpisując popełnił błąd ortograficzny. Gdy następnego dnia sprawdził już poprawną nazwę googol.com to okazało się, że jest zajęta. Nie miał jednak już ochoty szukać dalej i został przy google.com Basia trzymaj się mocno. Zawsze to przykre jak ktoś odchodzi.
14 lut 16:19