podobienstwo
Kamil: stosunek pol dwoch figur podobnych jest o 5 wiekszy od stosunku obwodow tych figur.
oblicz skale podobienstwa
12 lut 19:55
Bogdan:
L1, L2 - obwody figur podobnych.
P1, P2 - pola tych figur.
Jeśli L1 / L2 = k to P1 / P2 = k2.
12 lut 20:06
Kamil: no to akurat wiem, ale jak zapisac to ze jest o 5 wiekszy?
P1/P2 = (k+5)
2
L1/L2 = k
i licze k
2 + 10k + 25 = k zatem
k
2 + 9k + 25 = 0
delta < 0 i cos mi sie nie wydaje dobrze
12 lut 20:08
Bogdan:
k2 - 5 = k
12 lut 20:14
Kamil: hmm...dziwna delta wychodzila i dlatego myslalem ze zle
12 lut 20:20
Bogdan:
A czemu dziwna?, że nie pierwiastkowalna? Każda liczba ma takie samo prawo do "życia",
prawda?
12 lut 20:39