rownanie
Zosia: Równanie -2x2 - 20 = -4:
a) nie ma rozwiązania
b) ma jedno rozwiązanie: x=2√2
c) ma dwa rozwiązania: x=2√2 lub x=-2√2
d) ma jedno rozwiązanie:x=-2√2
Rozwiązałam równanie, Δ wyszła mi 256, x1=0 i x2=0. Więc jest to odpowiedź a)?
12 lut 16:53
piotrek: przy 20 na pewno nie ma x?
jesli nie to bedzie wygladalo tak
2x
2+16=0
x
2 +8 =0
Δ=b
2 -4ac
Δ=0 - 32
Δ<0, czyli odp a) --> nie ma rozwiązania
ps. jesli masz x1=0 i x2=0 to naczy ze jest rozwiazanie
12 lut 17:47
Zosia: Nie, nie bylo tam x. Ale dzieki za wyjasnienie.
12 lut 18:04